Pierniczki dojrzewające z nadzieniem

Pierniczki to nieodzowny element kojarzący się ze Świętami Bożego Narodzenia. Takie przygotowane w domu są zdecydowanie lepsze niż kupione w sklepie! Te z poniższego przepisu wychodzą bardzo puszyste, mięciutkie i aromatyczne. Chociaż na ich spróbowanie trzeba poczekać miesiąc, smak zdecydowanie wynagrodzi cierpliwość! Serdecznie polecam ich przygotowanie!

Składniki

 

Pierniczki:  

  • 350 g mąki pszennej
  • 175 g miodu
  • 80 g cukru
  • 80 g masła
  • 50 ml mleka
  • 1 jajko
  • 25 g przyprawy do piernika 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli

Nadzienie:

  •  powidła śliwkowe 

Polewa:

  • 200 g czekolady deserowej

Przygotowanie:

 

1 miesiąc przed Bożym Narodzeniem:

  1. Masło, miód oraz cukier podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać i ostudzić. Dodać jajka, mąkę, sól, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku. Dokładnie wymieszać i przełożyć do szklanego naczynia/miski. 
  2. Następnie przykryć ściereczką lub folią spożywczą (należy ją nakłuć, aby był dostęp do powietrza) i włożyć do lodówki na 4 tyg. 

1 tydzień przed Bożym Narodzeniem:

  1. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować.
  2. Na jednej z nich delikatnie zaznaczyć kształty. Na środek każdego nałożyć po łyżce powideł śliwkowych, a następnie przykryć drugą połową ciasta i docisnąć wokół nadzienia. Przy użyciu foremek wyciąć pierniczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 15 min. Upieczone pierniczki wystudzić na kratce.

Polewa czekoladowa:

  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Upieczone pierniczki oblać rozpuszczoną czekoladą. Pozostawić do zastygnięcia. 
  2. Gotowe pierniczki przechowywać w zamkniętym pudełku.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 

 

Komentarze

Prześlij komentarz