Pierniczki to nieodzowny element kojarzący się ze Świętami Bożego Narodzenia. Takie przygotowane w domu są zdecydowanie lepsze niż kupione w sklepie! Te z poniższego przepisu wychodzą bardzo puszyste, mięciutkie i aromatyczne. Chociaż na ich spróbowanie trzeba poczekać miesiąc, smak zdecydowanie wynagrodzi cierpliwość! Serdecznie polecam ich przygotowanie!
Składniki
Pierniczki:
- 350 g mąki pszennej
- 175 g miodu
- 80 g cukru
- 80 g masła
- 50 ml mleka
- 1 jajko
- 25 g przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Nadzienie:
- powidła śliwkowe
Polewa:
- 200 g czekolady deserowej
Przygotowanie:
1 miesiąc przed Bożym Narodzeniem:
- Masło, miód oraz cukier podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać i ostudzić. Dodać jajka, mąkę, sól, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku. Dokładnie wymieszać i przełożyć do szklanego naczynia/miski.
- Następnie przykryć ściereczką lub folią spożywczą (należy ją nakłuć, aby był dostęp do powietrza) i włożyć do lodówki na 4 tyg.
1 tydzień przed Bożym Narodzeniem:
- Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować.
- Na jednej z nich delikatnie zaznaczyć kształty. Na środek każdego nałożyć po łyżce powideł śliwkowych, a następnie przykryć drugą połową ciasta i docisnąć wokół nadzienia. Przy użyciu foremek wyciąć pierniczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 15 min. Upieczone pierniczki wystudzić na kratce.
Polewa czekoladowa:
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Upieczone pierniczki oblać rozpuszczoną czekoladą. Pozostawić do zastygnięcia.
- Gotowe pierniczki przechowywać w zamkniętym pudełku.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Na całą porcję ciasta tylko łyżkę powideł? Będzie czuć ich smak?
OdpowiedzUsuńOpis już poprawiony :)
Usuń