Drożdżowe rogale z nadzieniem orzechowym

Rogale drożdżowe to prosty i pyszny wypiek uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale także dorosłych. Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe w połączeniu z aromatycznym orzechowym nadzieniem oraz słodkim lukrem smakuje naprawdę rewelacyjnie. Takie domowe rogaliki to przysmak, który znika w oka mgnieniu! Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis, a gwarantuje, że się nie zawiedziecie i chętnie do niego powrócicie!

Składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 50 g cukru
  • 25 g drożdży
  • 1 jajko

Nadzienie orzechowe:

  • 300 g orzechów włoskich 
  • 50 g orzechów laskowych
  • 100 ml mleka
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżki wódki
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Zacząć od wykonania zaczynu drożdżowego. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, łyżkę cukru oraz dwie łyżki mąki. Całość wymieszać i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Po upływie tego czasu do zaczynu dodać mąkę, cukier, jajko oraz roztopione masło. Dobrze zagnieść przez kilka minut, aby powstało jednolite, elastyczne ciasto. Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć na 1 h do wyrośnięcia.
  3. W międzyczasie przygotować nadzienie orzechowe. Orzechy włoskie oraz laskowe zmiksować, następnie dodać do nich cukier puder i cynamon. Kolejno wlać mleko oraz wódkę i całość dokładnie wymieszać. 
  4. Po upływie 1 h, wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę obsypaną mąką. Rozwałkować na duży prostokąt i podzielić na ok 12 równych trójkątów. Na każdy z nich nałożyć łyżkę nadzienia orzechowego. Następnie zawinąć podstawę trójkąta na masę i zwinąć każdego rogala. 
  5. Gotowe układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika, wierzch rogali posmarować rozbełtanym jajkiem. 
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. Przed podaniem rogaliki polać lukrem i udekorować bakaliami. 

Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 

Komentarze