Rogale drożdżowe to prosty i pyszny wypiek uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale także dorosłych. Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe w połączeniu z aromatycznym orzechowym nadzieniem oraz słodkim lukrem smakuje naprawdę rewelacyjnie. Takie domowe rogaliki to przysmak, który znika w oka mgnieniu! Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis, a gwarantuje, że się nie zawiedziecie i chętnie do niego powrócicie!
Składniki
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 80 g masła
- 50 g cukru
- 25 g drożdży
- 1 jajko
Nadzienie orzechowe:
- 300 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów laskowych
- 100 ml mleka
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżki wódki
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Zacząć od wykonania zaczynu drożdżowego. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, łyżkę cukru oraz dwie łyżki mąki. Całość wymieszać i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
- Po upływie tego czasu do zaczynu dodać mąkę, cukier, jajko oraz roztopione masło. Dobrze zagnieść przez kilka minut, aby powstało jednolite, elastyczne ciasto. Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć na 1 h do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotować nadzienie orzechowe. Orzechy włoskie oraz laskowe zmiksować, następnie dodać do nich cukier puder i cynamon. Kolejno wlać mleko oraz wódkę i całość dokładnie wymieszać.
- Po upływie 1 h, wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę obsypaną mąką. Rozwałkować na duży prostokąt i podzielić na ok 12 równych trójkątów. Na każdy z nich nałożyć łyżkę nadzienia orzechowego. Następnie zawinąć podstawę trójkąta na masę i zwinąć każdego rogala.
- Gotowe układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika, wierzch rogali posmarować rozbełtanym jajkiem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. Przed podaniem rogaliki polać lukrem i udekorować bakaliami.
Komentarze
Prześlij komentarz