Nieodłącznym elementem jesieni są kasztany. Chociaż w Polsce kasztany jadalne nie są bardzo popularną przekąską, to coraz łatwiej można je dostać w wielu sklepach! Można je przygotować na kilka sposobów - ja najbardziej lubię takie upieczone w piekarniku. Ostatnio postanowiłam wykorzystać część do wypieków i muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę! Ciasto z kasztanami wyszło pulchne, wilgotne i aromatyczne dzięki dodatkowi cynamonu. Rewelacyjnie pasuje do gorącej kawy lub herbaty w chłodniejsze, jesienne dni. Serdecznie polecam skorzystać z poniższego przepisu i przygotować własnoręcznie taki wypiek!
Składniki
- 200 g zmielonych kasztanów jadalnych *
- 180 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Miękkie masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać po jedynym jajku, ciągle miksując.
- Kolejno
wsypać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia
oraz cynamon i krótko zmiksować do połączenia się składników. Na koniec
dodać zmielone kasztany i całość wymieszać.
- Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 50 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
- Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.
*
200 g zmiksowanych kasztanów to ok 400 g kasztanów w łupinkach.
Przygotowanie kasztanów zacząć od nacięcia każdego, robiąc krzyżyk na
wierzchu łupinki. Następnie umieścić je w garnku i zalać gorącą wodą.
Gotować przez ok 15 min. Kolejno odcedzić i osuszyć kasztany, a
następnie umieścić je na blaszce do pieczenia. Piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez 20 min. Kasztany wystudzić, a następnie
obrać ze skórki. Odmierzyć 200 g i zmiksować przy użyciu blendera.
Komentarze
Prześlij komentarz