Chlebek kasztanowy

Nieodłącznym elementem jesieni są kasztany. Chociaż w Polsce kasztany jadalne nie są bardzo popularną przekąską, to coraz łatwiej można je dostać w wielu sklepach! Można je przygotować na kilka sposobów - ja najbardziej lubię takie upieczone w piekarniku. Ostatnio postanowiłam wykorzystać część do wypieków i muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę! Ciasto z kasztanami wyszło pulchne, wilgotne i aromatyczne dzięki dodatkowi cynamonu. Rewelacyjnie pasuje do gorącej kawy lub herbaty w chłodniejsze, jesienne dni. Serdecznie polecam skorzystać z poniższego przepisu i przygotować własnoręcznie taki wypiek! 

Składniki

  • 200 g zmielonych kasztanów jadalnych *
  • 180 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać po jedynym jajku, ciągle miksując. 
  2. Kolejno wsypać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz cynamon i krótko zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać zmielone kasztany i całość wymieszać.
  3. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 50 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
  5. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.  
 
 
* 200 g zmiksowanych kasztanów to ok 400 g kasztanów w łupinkach. Przygotowanie kasztanów zacząć od nacięcia każdego, robiąc krzyżyk na wierzchu łupinki. Następnie umieścić je w garnku i zalać gorącą wodą. Gotować przez ok 15 min. Kolejno odcedzić i osuszyć kasztany, a następnie umieścić je na blaszce do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min. Kasztany wystudzić, a następnie obrać ze skórki. Odmierzyć 200 g i zmiksować przy użyciu blendera.
 

Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze