Tarta z jabłkami i bezą to ciasto, które świetnie sprawdza się w jesienne, chłodne wieczory i nie tylko. Jest to przepyszna odmiana klasycznej szarlotki. Z pewnością zasmakuje niejednemu łasuchowi. Tarta jest krucha, maślana i bardzo aromatyczna, a do tego prosta w przygotowaniu. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu!
Składniki
Spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Warstwa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 70 g cukru
- łyżeczka cynamonu
Beza:
- 100 g cukru
- 2 białka
- szczypta soli
Przygotowanie:
Spód:
- Zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagnieść przez kilka minut, a następnie uformować w kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min.
- Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z lodówki. Kulkę rozwałkować, a następnie przełożyć do foremki na tartę. Spód nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 min. Pozostawić do ostygnięcia.
Warstwa jabłkowa:
- Jabłka dokładnie umyć, obrać ze skórki, wydrążyć i pokroić w kostkę.
- Owoce umieścić w garnku, dodać cukier oraz cynamon. Wymieszać i smażyć przez ok 45 min, aż jabłka zmiękną.
- Gotową warstwę jabłkową wyłożyć na wcześniej upieczony spód.
Beza:
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru, aż powstanie gęsta i
błyszcząca masa.
- Gotową bezę równomiernie wyłożyć na warstwę jabłkową.
- Całość piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez ok 40 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz