Tarta z jabłkami i bezą

Tarta z jabłkami i bezą to ciasto, które świetnie sprawdza się w jesienne, chłodne wieczory i nie tylko. Jest to przepyszna odmiana klasycznej szarlotki. Z pewnością zasmakuje niejednemu łasuchowi. Tarta jest krucha, maślana i bardzo aromatyczna, a do tego prosta w przygotowaniu. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu!

Składniki

 

Spód:

  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

Warstwa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 70 g cukru
  • łyżeczka cynamonu

Beza:

  • 100 g cukru
  • 2 białka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

 

 Spód:

  1. Zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagnieść przez kilka minut, a następnie uformować w kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min. 
  2. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z lodówki. Kulkę rozwałkować, a następnie przełożyć do foremki na tartę. Spód nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 min. Pozostawić do ostygnięcia.

Warstwa jabłkowa: 

  1. Jabłka dokładnie umyć, obrać ze skórki, wydrążyć i pokroić w kostkę.
  2. Owoce umieścić w garnku, dodać cukier oraz cynamon. Wymieszać i smażyć przez ok 45 min, aż jabłka zmiękną.
  3. Gotową warstwę jabłkową wyłożyć na wcześniej upieczony spód.

Beza:

  1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru, aż powstanie gęsta i błyszcząca masa.
  2. Gotową bezę równomiernie wyłożyć na warstwę jabłkową. 
  3. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez ok 40 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze