Tarta Snickers, czyli ciasto wzorowane popularnym batonem. Jest ono połączeniem kruchej tarty, masła orzechowego, masy kajmakowej z
dodatkiem orzeszków ziemnych oraz polewy czekoladowej. Tarta jest dość słodka, ale również przepyszna. Zasmakuje na pewno niejednej osobie, dlatego serdecznie zachęcam do wykonania tego deseru!
Składniki
Spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 3 łyżki śmietany 18%
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Warstwa kajmakowa:
- 500 g masy kajmakowej
- 100 g orzeszków ziemnych
Polewa czekoladowa:
- 200 g czekolady deserowej
- 100 g śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
- 3 duże łyżki masła orzechowego
- garść orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Spód:
- Zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagniatać przez kilka minut, a następnie uformować w kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min.
- Po upływie 30 min wyjąć ciasto z lodówki. Kulkę rozwałkować, a następnie przełożyć do foremki na tartę. Spód nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 min. Pozostawić do ostygnięcia.
- Spód tarty posmarować masłem orzechowym.
Warstwa kajmakowa:
- Kajmak podgrzać, a następnie dodać do niego orzeszki ziemne. Wymieszać do połączenia się składników.
- Gotową masę kajmakową wyłożyć na warstwę masła orzechowego. Wierzch ciasta wyrównać za pomocą szpatułki.
Polewa czekoladowa:
- Śmietankę umieścić w garnku i dodać do niej pokruszoną na kawałki czekoladę. Następnie podgrzać do połączenia się składników. Kiedy polewa stanie się gładka, zdjąć garnek z palnika i wylać ją na warstwę kajmakową.
- Gotową tartę można dowolnie ozdobić. Ja wykorzystałam orzeszki ziemne.
- Przygotowaną tartę przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz