Tarta Snickers

Tarta Snickers, czyli ciasto wzorowane popularnym batonem. Jest ono połączeniem kruchej tarty, masła orzechowego, masy kajmakowej z dodatkiem orzeszków ziemnych oraz polewy czekoladowej. Tarta jest dość słodka, ale również przepyszna. Zasmakuje na pewno niejednej osobie, dlatego serdecznie zachęcam do wykonania tego deseru!


Składniki

 

Spód:

  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

 Warstwa kajmakowa:

  • 500 g masy kajmakowej
  • 100 g orzeszków ziemnych

Polewa czekoladowa:

  • 200 g czekolady deserowej
  • 100 g śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo:

  • 3 duże łyżki masła orzechowego
  • garść orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

 

 Spód:

  1. Zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagniatać przez kilka minut, a następnie uformować w kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min. 
  2. Po upływie 30 min wyjąć ciasto z lodówki. Kulkę rozwałkować, a następnie przełożyć do foremki na tartę. Spód nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 min. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Spód tarty posmarować masłem orzechowym.

Warstwa kajmakowa: 

  1. Kajmak podgrzać, a następnie dodać do niego orzeszki ziemne. Wymieszać do połączenia się składników.
  2. Gotową masę kajmakową wyłożyć na warstwę masła orzechowego. Wierzch ciasta wyrównać za pomocą szpatułki.

Polewa czekoladowa:

  1. Śmietankę umieścić w garnku i dodać do niej pokruszoną na kawałki czekoladę. Następnie podgrzać do połączenia się składników. Kiedy polewa stanie się gładka, zdjąć garnek z palnika i wylać ją na warstwę kajmakową.
  2. Gotową tartę można dowolnie ozdobić. Ja wykorzystałam orzeszki ziemne. 
  3. Przygotowaną tartę przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze