Ciasteczka orzechowe

Bardzo proste i łatwe w wykonaniu ciasteczka orzechowe to pyszna propozycja na szybki deser. Znakomicie sprawdzą się jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Zachęcam do przygotowania takich słodkości u siebie w domu! :) 

Składniki

  • 150 g mąki pszennej 
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g masła 
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli  

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną, cukier trzcinowy, zmielone orzechy włoskie, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli wymieszać ze sobą.
  2. Do suchych składników dodać masło oraz jajko i całość zagnieść. Ciasto wyrobić przez kilka minut i uformować w kulkę. Następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 45 min.
  3. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na stolnicy posypanej odrobiną mąki. 
  4. Dowolnymi foremkami wykrawać kształty ciasteczek. Gotowe układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 12 min.
  6. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

 

Komentarze