Ucierane ciasto orzechowe z jabłkami to niezwykle szybki w przygotowaniu wypiek idealny na jesienne, chłodniejsze dni. Dzięki orzechom ciasto wychodzi miękkie i wilgotne, zaś dodatek cynamonu nadaje mu dodatkowego aromatu. Deser ten wyśmienicie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy herbaty!
Składniki
- 120 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- dodatkowo: 2 małe jabłka, garść bakalii
Przygotowanie:
- Miękkie masło
z cukrem utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać po jedynym jajku,
ciągle miksując. Kolejno wsypać mąkę pszenną, zmielone orzechy włoskie, proszek do pieczenia oraz cynamon i krótko zmiksować do połączenia się składników.
- Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Razem z ulubionymi bakaliami dodać do ciasta i całość wymieszać.
- Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
- Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz