Orzechowe ciasto z jabłkami

Ucierane ciasto orzechowe z jabłkami to niezwykle szybki w przygotowaniu wypiek idealny na jesienne, chłodniejsze dni. Dzięki orzechom ciasto wychodzi miękkie i wilgotne, zaś dodatek cynamonu nadaje mu dodatkowego aromatu. Deser ten wyśmienicie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy herbaty!

Składniki

  • 120 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru 
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • dodatkowo: 2 małe jabłka, garść bakalii 

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać po jedynym jajku, ciągle miksując. Kolejno wsypać mąkę pszenną, zmielone orzechy włoskie, proszek do pieczenia oraz cynamon i krótko zmiksować do połączenia się składników.
  2. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Razem z ulubionymi bakaliami dodać do ciasta i całość wymieszać.
  3. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
  5. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze