Ciasteczka z kakao oraz masłem orzechowym to niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu wypiek. Ciasteczka w smaku są przepyszne - delikatne, bardzo maślane i kruche. Posiekane orzeszki ziemne dodatkowo dodają im chrupkości. Serdecznie zachęcam do przygotowania takiej przekąski u siebie w domu!
Składniki
- 175 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 150 g masła orzechowego
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 g orzechów ziemnych
Przygotowanie:
- Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do powstałej masy dodać jajko i zmiksować. Następnie dołożyć jeszcze masło orzechowe i ponownie całość zamieszać.
- Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól wymieszać ze sobą. Dodać do wcześniej przygotowanej masy i zmiksować.
- Na koniec dodać pokrojone orzeszki i całość zamieszać.
- Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać łyżkę kakao i wymieszać do połączenia się składników.
- Z kawałka jasnej i ciemnej masy uformować kuleczki, następnie należy lekko je spłaszczyć i ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posypać ciasteczka drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 15 min.
- Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz