Kakaowo-orzechowe ciasteczka

Ciasteczka z kakao oraz masłem orzechowym to niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu wypiek. Ciasteczka w smaku są przepyszne - delikatne, bardzo maślane i kruche. Posiekane orzeszki ziemne dodatkowo dodają im chrupkości. Serdecznie zachęcam do przygotowania takiej przekąski u siebie w domu!

Składniki

  • 175 g mąki pszennej 
  • 150 g cukru
  • 150 g masła orzechowego 
  • 100 g masła
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g orzechów ziemnych

Przygotowanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do powstałej masy dodać jajko i zmiksować. Następnie dołożyć jeszcze masło orzechowe i ponownie całość zamieszać.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól wymieszać ze sobą. Dodać do wcześniej przygotowanej masy i zmiksować.
  3. Na koniec dodać pokrojone orzeszki i całość zamieszać.
  4. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać łyżkę kakao i wymieszać do połączenia się składników.
  5. Z kawałka jasnej i ciemnej masy uformować kuleczki, następnie należy lekko je spłaszczyć i ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posypać ciasteczka drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 15 min.
  7. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼


Komentarze