Ciasto ze śliwkami i bezą

Domowe ciasto ze śliwkami i bezą to przepyszna propozycja deseru w sezonie na te owoce. Kruchy i maślany spód, kwaskowate śliwki oraz słodka beza to obłędne połączenie, które na pewno zasmakuje każdemu! Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu i przygotowania takiego ciasta u siebie w domu!

Składniki

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej 
  • 120 g masła
  • 80 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 700 g śliwek
  • łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Suche składniki na kruchy spód wymieszać ze sobą. Następnie dodać do nich pokrojone w kostkę masło oraz żółtka. Całość zagnieść do połączenia składników i uformować w kulkę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 30 min.
  2. Po tym czasie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i wylepić ją ciastem. Spód nakłuć widelcem i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 18 min. Pozostawić do wystudzenia.
  3. W międzyczasie śliwki umyć, wysuszyć i pokroić na pół. Owoce wyłożyć na upieczony wcześniej kruchy spód, a następnie posypać je cynamonem. Jeśli śliwki są mało słodkie, można posypać je także cukrem.
  4. Na koniec przygotować bezę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kolejno dodawać do nich po łyżce cukru, cały czas ubijając. Powstała beza powinna być gęsta i błyszcząca. 
  5. Gotową bezę równomiernie wyłożyć na warstwę śliwek. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez ok 45 min.
  6. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze