Domowe ciasto ze śliwkami i bezą to przepyszna propozycja deseru w sezonie na te owoce. Kruchy i maślany spód, kwaskowate śliwki oraz słodka beza to obłędne połączenie, które na pewno zasmakuje każdemu! Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu i przygotowania takiego ciasta u siebie w domu!
Składniki
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 80 g cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Beza:
- 4 białka
- 200 g cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 700 g śliwek
- łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Suche składniki na kruchy spód wymieszać ze sobą. Następnie dodać do nich pokrojone w kostkę masło oraz żółtka. Całość zagnieść do połączenia składników i uformować w kulkę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 30 min.
- Po
tym czasie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i wylepić ją
ciastem. Spód nakłuć widelcem i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 18 min. Pozostawić do
wystudzenia.
- W międzyczasie śliwki umyć, wysuszyć i pokroić na pół. Owoce wyłożyć na upieczony wcześniej kruchy spód, a następnie posypać je cynamonem. Jeśli śliwki są mało słodkie, można posypać je także cukrem.
- Na koniec przygotować bezę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kolejno dodawać do nich po łyżce cukru, cały czas ubijając. Powstała beza powinna być gęsta i błyszcząca.
- Gotową
bezę równomiernie wyłożyć na warstwę śliwek. Ciasto piec w
piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez ok 45 min.
- Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz