Pora na jabłka i śliwki trwa w najlepsze, dlatego warto wykorzystywać sezonowe owoce do wypieków. Połączenie słodkich jabłek i kwaskowatych śliwek razem z kruchym ciastem oraz maślaną kruszonką jest naprawdę przepyszne. Myślę, że zasmakuje niejednej osobie! Serdecznie zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu u siebie w domu!
Nadzienie jabłkowo-śliwkowe:
- 500 g jabłek
- 500 g śliwek
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
Przygotowanie:
Ciasto:
- Zacząć
od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki umieścić w jednej
misce i połączyć ze sobą. Zagnieść przez kilka minut, do uzyskania jednolitego ciasta.
- Ciastem wylepić foremkę (spód oraz boki) i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 min. Pozostawić do ostygnięcia.
Nadzienie jabłkowo-śliwkowe:
- Jabłka oraz śliwki dokładnie umyć. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć i pokroić w kostkę. Śliwki pokroić na ćwiartki.
- Całość umieścić w garnku, dodać cukier oraz cynamon i wymieszać.
- Przykryć garnek i całość smażyć przez ok 45 min aż owoce zmiękną.
- Pod koniec smażenia dodać łyżkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w łyżce wody. Całość zagotować i zdjąć z ognia.
- Gotowe nadzienie wyłożyć na wcześniej upieczony spód.
Kruszonka:
- Mąkę, cukier oraz masło umieścić w jednej misce. Wymieszać do połączenia się składników.
- Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min w celu schłodzenia.
- Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta.
- Całość piec w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
- Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz