Ciasto jabłkowo-śliwkowe

Pora na jabłka i śliwki trwa w najlepsze, dlatego warto wykorzystywać sezonowe owoce do wypieków. Połączenie słodkich jabłek i kwaskowatych śliwek razem z kruchym ciastem oraz maślaną kruszonką jest naprawdę przepyszne. Myślę, że zasmakuje niejednej osobie! Serdecznie zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu u siebie w domu!

Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej 
  • 175 g masła
  • 85 g cukru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Nadzienie jabłkowo-śliwkowe:

  • 500 g jabłek
  • 500 g śliwek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

  • 90 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 60 g cukru

Przygotowanie:

 

Ciasto:

  1. Zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i połączyć ze sobą. Zagnieść przez kilka minut, do uzyskania jednolitego ciasta.
  2. Ciastem wylepić foremkę (spód oraz boki) i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 min. Pozostawić do ostygnięcia.

Nadzienie jabłkowo-śliwkowe: 

  1. Jabłka oraz śliwki dokładnie umyć. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć i pokroić w kostkę. Śliwki pokroić na ćwiartki.
  2. Całość umieścić w garnku, dodać cukier oraz cynamon i wymieszać.
  3. Przykryć garnek i całość smażyć przez ok 45 min aż owoce zmiękną.
  4. Pod koniec smażenia dodać łyżkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w łyżce wody. Całość zagotować i zdjąć z ognia. 
  5. Gotowe nadzienie wyłożyć na wcześniej upieczony spód.

Kruszonka:

  1. Mąkę, cukier oraz masło umieścić w jednej misce. Wymieszać do połączenia się składników. 
  2. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min w celu schłodzenia.
  3. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta. 
  4. Całość piec w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
  5. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze