Biszkopt z brzoskwiniami

Biszkopt to naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Świetnie smakuje nie tylko przełożony słodkimi kremami, ale także z dodatkiem sezonowych owoców. Lekki i puszysty biszkopt to uniwersalny wypiek, który wspaniale komponuje się z nieco kwaskowatymi brzoskwiniami. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu!

Składniki

  • 80 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 500 g brzoskwiń 

Przygotowanie:

  1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru. Kiedy cukier całkiem się rozpuści, ciągle miksując dodawać po jednym żółtku, aż piana będzie gęsta i puszysta.
  2. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz olej. Całość krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
  3. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki, a następnie ułożyć na wierzchu masy biszkoptowej
  5. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
  6. Przed podaniem biszkopt oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z łyżeczką cynamonu.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 

 

Komentarze