Tarta z kremem z mascarpone i owocami

Tarta z kremem z mascarpone oraz białej czekolady i owocami jest ciastem idealnym na lato. Kakaowy kruchy spód, słodki krem z dodatkiem białej czekolady, kwaskowata frużelina porzeczkowa i świeże owoce to świetnie współgrające ze sobą smaki. Tarta sprawdzi się wspaniale nie tylko na szczególne okazje, takie jak imieniny czy urodziny, ale także na deser po weekendowym obiedzie. Serdecznie zachęcam każdego do skorzystania z poniższego przepisu! 

Składniki

 

Spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

Frużelina porzeczkowa:

  • 150 g czerwonych porzeczek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Krem z mascarpone:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g białej czekolady

Przygotowanie:

 

 Spód:

  1. Zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie suche składniki umieścić w jednej misce i wymieszać ze sobą. Następnie dodać żółtka oraz pokrojone na kawałki masło i zagnieść ciasto. Po kilku minutach uformować w kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min. 
  2. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Kulkę rozwałkować, a następnie przełożyć do foremki na tartę. Spód nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 min. Pozostawić do ostygnięcia.


Frużelina porzeczkowa:
 

  1. Porzeczki z cukrem umieścić w garnku i zagotować.
  2. Do wody wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej i dobrze wymieszać. Dodać do zagotowanych owoców i zamieszać.
  3. Pozostawić na ogniu jeszcze przez ok 2 min, do zagotowania całości. Następnie zostawić do przestygnięcia. 
  4. Wystudzoną frużelinę równomiernie rozłożyć na upieczonym wcześniej spodzie.

Krem z mascarpone:

  1. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia.
  2. Zimną czekoladę dokładnie wymieszać z mascarpone.  
  3. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać mascarpone połączone z białą czekolada i całość zmiksować do połączenia składników.
  4. Gotowy krem wyłożyć na warstwę frużeliny porzeczkowej.
  5. Górę ciasta ozdobić dowolnymi owocami.
  6. Tartę przechowywać w lodówce.
 Udanych wypieków i smacznego!
🐼 
 
 

Komentarze