Sernik waniliowy z owocami

Sernik waniliowy na kakaowym spodzie ze świeżymi owocami to sprawdzony pomysł na letni deser. Puszysta i delikatna masa serowa na pysznym maślanym spodzie z dodatkiem kakao świetnie komponuje się ze słodkimi, ale i kwaskowatymi owocami! Połączenie to na pewno zasmakuje niejednemu łasuchowi :) Koniecznie wypróbujcie u siebie w domu!

Składniki

 

Spód:

  • 180 g mąki pszennej
  • 85 g masła
  • 75 g cukru pudru 
  • 20 g kakao
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu (ja użyłam z wiaderka)
  • 4 jajka + 2 białka
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

 

 Spód:

  1. Suche składniki wymieszać ze sobą, a następnie dodać do nich żółtka oraz pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieść do połączenia wszystkich składników i uformować w kulkę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 30 min.
  2. Po tym czasie blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wylepić ją wyjętym z lodówki ciastem. Spód piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 18 min.  

Masa serowa: 

  1. Twaróg zmiksować z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem budyniowym na gładką masę.
  2. W osobnej misce ubić na sztywno białka z odrobiną soli. Dodać je do masy serowej i całość delikatnie wymieszać.
  3. Na upieczony wcześniej spód wyłożyć przygotowaną masę serową. Gotowy sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 85 min. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku.  
  4. Po całkowitym wystudzeniu ułożyć na serniku ulubione owoce - ja wykorzystałam sezonowe borówki, truskawki oraz maliny. Gotowy serniczek przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 

 

Komentarze

Prześlij komentarz