Kruche ciasto z budyniową pianką i borówkami

Kruche ciasto z budyniową pianką i borówkami to lekki wypiek kojarzący się z wakacjami! Pianka jest bardzo delikatna, w połączeniu z maślanym ciastem i sezonowymi owocami smakuje naprawdę wybornie! Sprawdzi się nie tylko na imprezę rodzinną czy spotkanie ze znajomymi, ale także jako weekendowy, letni deser! Zachęcam każdego do jego przygotowania! 

 

Składniki

Kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej 
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 40 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

Budyniowa pianka:

  • 200 g cukru
  • 5 białek
  • 80 ml oleju
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 400 g borówek (lub innych sezonowych owoców)

Przygotowanie:

  1. Suche składniki na kruche ciasto wymieszać ze sobą. Następnie dodać do nich żółtka i pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieść do połączenia składników i uformować w kulkę. Podzielić ciasto na 2 części w stosunku 1:2. 2/3 ciasta owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 30 min, natomiast mniejszą część wstawić do zamrażalnika, również owinięte folią spożywczą.
  2. Po tym czasie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Następnie wylepić ją ciastem wyjętym z lodówki. Piec w 180 stopniach przez ok 20 min. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  3. W międzyczasie przygotować budyniową piankę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kolejno dodawać do nich po łyżce cukru, cały czas ubijając. Powstała beza powinna być gęsta i błyszcząca. Kiedy cały cukier zostanie dodany, wsypać 2 opakowania budyniu, również cały czas miksując. Na koniec powoli wlać olej.
  4. Kiedy wszystkie składniki się połączą, gotową masę równomiernie wyłożyć na upieczony kruchy spód. 
  5. Następnie na piankę ułożyć umyte borówki. Na koniec wyjąć pozostałą część ciasta z zamrażalnika, zetrzeć go na tarce i równomiernie rozłożyć na cieście. 
  6. Gotowe ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min.
  7. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze