Kruche ciasto z budyniową pianką i borówkami to lekki wypiek kojarzący się z wakacjami! Pianka jest bardzo delikatna, w połączeniu z maślanym ciastem i sezonowymi owocami smakuje naprawdę wybornie! Sprawdzi się nie tylko na imprezę rodzinną czy spotkanie ze znajomymi, ale także jako weekendowy, letni deser! Zachęcam każdego do jego przygotowania!
Składniki
Kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 40 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Budyniowa pianka:
- 200 g cukru
- 5 białek
- 80 ml oleju
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Suche
składniki na kruche ciasto wymieszać ze sobą. Następnie dodać do nich żółtka i
pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieść do połączenia składników i
uformować w kulkę. Podzielić ciasto na 2 części w stosunku 1:2. 2/3 ciasta owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 30 min, natomiast mniejszą część wstawić do zamrażalnika, również owinięte folią spożywczą.
- Po
tym czasie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Następnie wylepić ją
ciastem wyjętym z lodówki. Piec w 180 stopniach przez ok 20 min. Pozostawić do
całkowitego wystudzenia.
- W międzyczasie przygotować budyniową piankę. Białka
ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kolejno dodawać do nich po łyżce
cukru, cały czas ubijając. Powstała beza powinna być gęsta i
błyszcząca. Kiedy cały cukier zostanie dodany, wsypać 2 opakowania budyniu, również cały czas miksując. Na koniec powoli wlać olej.
- Kiedy wszystkie składniki się połączą, gotową masę równomiernie wyłożyć na upieczony kruchy spód.
- Następnie na piankę ułożyć umyte borówki. Na koniec wyjąć pozostałą część ciasta z zamrażalnika, zetrzeć go na tarce i równomiernie rozłożyć na cieście.
- Gotowe ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min.
- Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz