Galette z brzoskwiniami

Galette, czyli tarta rustykalna, to ciasto charakteryzujące się nierównym kształtem. Sprawdza się świetnie zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko. Można ją przygotować z różnymi owocami, ja korzystając z sezonu postawiłam na brzoskwinie. Galette choć może brzmieć jak coś skomplikowanego, jest naprawdę prostym w przygotowaniu ciastem! Do tego jest naprawdę pyszne w smaku, dlatego zachęcam bardzo serdecznie do jego przygotowania! 

Składniki

  • 180 g mąki pszennej 
  • 100 g masła
  • 50 g serka śmietankowego, typu Philadelphia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 500 g brzoskwiń
  • 50 g cukru trzcinowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Zacząć od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagnieść przez kilka minut, a następnie uformować w kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 60 min. 
  2. W międzyczasie brzoskwinie umyć i pokroić na plastry. Do tak przygotowanych owoców dodać cukier, mąkę oraz cynamon i całość wymieszać. Pozostawić na ok 30 min, aby brzoskwinie puściły sok. Po tym czasie odlać powstały sok.
  3. Po upływie 60 min wyjąć ciasto z lodówki. Kulkę rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć owoce, pozostawiając kilka cm odstępu od brzegu. Następnie posypać je dodatkowo 1-2 łyżkami cukru. Na koniec zawinąć pozostawione brzegi do środka i posmarować je rozbełtanym jajkiem.
  4. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 35 min. Można podawać je ostudzone, ale także świetnie smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych!
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze