Galette, czyli tarta rustykalna, to ciasto charakteryzujące się nierównym kształtem. Sprawdza się świetnie zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko. Można ją przygotować z różnymi owocami, ja korzystając z sezonu postawiłam na brzoskwinie. Galette choć może brzmieć jak coś skomplikowanego, jest naprawdę prostym w przygotowaniu ciastem! Do tego jest naprawdę pyszne w smaku, dlatego zachęcam bardzo serdecznie do jego przygotowania!
Składniki
- 180 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g serka śmietankowego, typu Philadelphia
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 500 g brzoskwiń
- 50 g cukru trzcinowego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Zacząć od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagnieść przez kilka minut, a następnie uformować w kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 60 min.
- W międzyczasie brzoskwinie umyć i pokroić na plastry. Do tak przygotowanych owoców dodać cukier, mąkę oraz cynamon i całość wymieszać. Pozostawić na ok 30 min, aby brzoskwinie puściły sok. Po tym czasie odlać powstały sok.
- Po
upływie 60 min wyjąć ciasto z lodówki. Kulkę rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć owoce, pozostawiając kilka cm odstępu od brzegu. Następnie posypać je dodatkowo 1-2 łyżkami cukru. Na koniec zawinąć pozostawione brzegi do środka i posmarować je rozbełtanym jajkiem.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 35 min. Można podawać je ostudzone, ale także świetnie smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych!
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz