Ciasto ze śliwkami i orzechową kruszonką

Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto ze śliwkami i kruszonką orzechową to naprawdę przepyszne połączenie. Delikatne i puszyste maślane ciasto świetnie smakuje z kwaskowatymi śliwkami oraz słodką kruszonką z dodatkiem orzechów włoskich i cynamonu! Każdemu, kto jeszcze nie próbował takiej kombinacji, serdecznie polecam wypróbowanie poniższego przepisu!

Składniki

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g zmielonych orzechów włoskich 
  • 40 g cukru
  • 30 g masła
  • pół łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 350 g śliwek
  • opcjonalnie: lukier

Przygotowanie:

  1. Zacząć od przygotowania kruszonki. Na początku zmielić orzechy. Następnie umieścić je w jednej misce razem z mąką, cukrem, cynamonem oraz masłem. Wymieszać do połączenia się składników. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
  2. W czasie, gdy kruszonka się schładza, przygotować ciasto. Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie dodawać po jedynym jajku, ciągle miksując. Kolejno wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i krótko zmiksować do połączenia się składników.
  3. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Śliwki umyć i pokroić na pół, a następnie wyłożyć na wierzch ciasta. 
  5. Na koniec wyciągnąć kruszonkę z lodówki i obficie obsypać nią ciasto.
  6. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 50 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
  7. Przed podaniem ciasto polać lukrem. 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze

Prześlij komentarz