Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto ze śliwkami i kruszonką orzechową to naprawdę przepyszne połączenie. Delikatne i puszyste maślane ciasto świetnie smakuje z kwaskowatymi śliwkami oraz słodką kruszonką z dodatkiem orzechów włoskich i cynamonu! Każdemu, kto jeszcze nie próbował takiej kombinacji, serdecznie polecam wypróbowanie poniższego przepisu!
Składniki
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 10 g mąki ziemniaczanej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej
- 25 g zmielonych orzechów włoskich
- 40 g cukru
- 30 g masła
- pół łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 350 g śliwek
- opcjonalnie: lukier
Przygotowanie:
- Zacząć od przygotowania kruszonki. Na początku zmielić orzechy. Następnie umieścić je w jednej misce razem z mąką, cukrem, cynamonem oraz masłem. Wymieszać do połączenia się składników. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
- W
czasie, gdy kruszonka się schładza, przygotować ciasto.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie dodawać po jedynym jajku,
ciągle miksując. Kolejno wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz
proszek do pieczenia i krótko zmiksować do połączenia się składników.
- Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Śliwki umyć i pokroić na pół, a następnie wyłożyć na wierzch ciasta.
- Na koniec wyciągnąć kruszonkę z lodówki i obficie obsypać nią ciasto.
- Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 50 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
- Przed podaniem ciasto polać lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Jaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuń25 x 25 cm :)
Usuń