Ucierane ciasto z owocami i kruszonką to niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Można wykorzystać dowolne owoce, w zależności od tego, na jakie akurat jest sezon. Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Zachęcam do jego przygotowania u siebie w domu!
Składniki
Ciasto:
- 225 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 175 g cukru
- 4 jajka
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 60 g cukru
Dodatkowo:
- 500 g moreli
Przygotowanie:
- Zacząć od przygotowania kruszonki. Mąkę, cukier oraz masło umieścić w jednej misce. Wymieszać do połączenia się składników. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
- W
czasie, gdy kruszonka się schładza, przygotować ciasto ucierane. Miękkie masło
z cukrem utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać po jedynym jajku, ciągle miksując. Kolejno wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz
proszek do pieczenia i krótko zmiksować do połączenia się składników.
- Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Morele umyć i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie wyłożyć na wierzch ciasta.
- Na koniec wyciągnąć kruszonkę z lodówki i obficie obsypać nią ciasto.
- Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 50 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
- Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz