Ciasto ucierane z morelami i kruszonką

Ucierane ciasto z owocami i kruszonką to niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Można wykorzystać dowolne owoce, w zależności od tego, na jakie akurat jest sezon. Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Zachęcam do jego przygotowania u siebie w domu!

Składniki

Ciasto:

  • 225 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 175 g cukru
  • 4 jajka
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 60 g cukru

Dodatkowo:

  • 500 g moreli

Przygotowanie:

  1. Zacząć od przygotowania kruszonki. Mąkę, cukier oraz masło umieścić w jednej misce. Wymieszać do połączenia się składników. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
  2. W czasie, gdy kruszonka się schładza, przygotować ciasto ucierane. Miękkie masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać po jedynym jajku, ciągle miksując. Kolejno wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i krótko zmiksować do połączenia się składników.
  3. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Morele umyć i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie wyłożyć na wierzch ciasta. 
  5. Na koniec wyciągnąć kruszonkę z lodówki i obficie obsypać nią ciasto.
  6. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 50 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
  7. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze