Nie wyobrażam sobie sezonu na śliwki bez pysznego domowego ciasta drożdżowego z tymi owocami. Jest to klasyk, który przynajmniej raz w roku musi się pojawić! Miękka i puszysta drożdżówka z dużą ilością kruszonki smakuje chyba każdemu, dlatego koniecznie przygotujcie ją u siebie w domu!
Przygotowanie:
- Na początku wykonać
zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę
cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15
min do wyrośnięcia.
- W osobnej misce wymieszać mąkę z cukrem i solą. Następnie dodać jajka oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić przez kilka minut. Do całości dodać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę połączyć z cukrem i masłem. Wymieszać do połączenia się składników. Wstawić do lodówki do wychłodzenia.
- W
czasie, gdy ciasto drożdżowe będzie wyrastać, przygotować owoce. Śliwki umyć, a następnie przekroić na pół.
- Po upływie 1,5 h wyrośnięte podzielić ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu drożdżówki ułożyć połówki śliwek, posypać je cynamonem, a na końcu obsypać kruszonką.
- Gotowe ciasto pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na 30 min.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 min.
- Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem można polać np. lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz