Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Nie wyobrażam sobie sezonu na śliwki bez pysznego domowego ciasta drożdżowego z tymi owocami. Jest to klasyk, który przynajmniej raz w roku musi się pojawić! Miękka i puszysta drożdżówka z dużą ilością kruszonki smakuje chyba każdemu, dlatego koniecznie przygotujcie ją u siebie w domu! 

Składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g cukru 
  • 80 g roztopionego masła 
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Kruszonka: 

  • 100 g mąki
  • 75 g masła
  • 65 g cukru

Dodatkowo: 

  • 700 g śliwek
  • łyżeczka cynamonu 

Przygotowanie:

  1. Na początku wykonać zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.
  2. W osobnej misce wymieszać mąkę z cukrem i solą. Następnie dodać jajka oraz  wyrośnięty zaczyn. Wyrobić przez kilka minut. Do całości dodać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  3. W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę połączyć z cukrem i masłem. Wymieszać do połączenia się składników. Wstawić do lodówki do wychłodzenia.
  4. W czasie, gdy ciasto drożdżowe będzie wyrastać, przygotować owoce. Śliwki umyć, a następnie przekroić na pół.
  5. Po upływie 1,5 h wyrośnięte podzielić ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu drożdżówki ułożyć połówki śliwek, posypać je cynamonem, a na końcu obsypać kruszonką. 
  6. Gotowe ciasto pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na 30 min.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 min. 
  8. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem można polać np. lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼  
 

Komentarze