Tort z białą czekoladą i malinami

Tort z białą czekoladą i malinami z dodatkiem świeżych owoców to znakomita propozycja na letni wypiek, nie tylko na szczególną okazję. Przygotowanie takiego tortu wymaga więcej czasu, jednak zapewniam, że smak wynagradza cały trud! Biszkopt oraz masy są niezwykle delikatne, a owoce nadają dodatkowej świeżości. Każdego, kto lubi własnoręcznie przygotowywać wypieki tego typu, zachęcam do wykonania takiego torciku. Na pewno wywoła uśmiech na twarzy solenizanta bądź innych gości! 

Składniki

Biszkopt:

  • 110 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem malinowy:

  • 100 g malin
  • 100 g mascarpone
  • 50 g śmietanki kremówki 30%
  • 40 g cukru

Frużelina malinowa:

  • 100 g malin
  • 3 łyżki cukry
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Krem z białej czekolady:

  • 200 g śmietany 36%
  • 150 g mascarpone
  • 175 g białej czekolady

Przygotowanie:

 

 Biszkopt:

  1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru oraz cukru waniliowego. Kiedy cukier całkiem się rozpuści, ciągle miksując dodawać po jednym żółtku, aż piana będzie gęsta i puszysta.
  2. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
  3. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min.
  4. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Następnie podzielić na 3 równe blaty.

Krem malinowy: 

  1. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder i razem zmiksować.
  2. Dodać mascarpone i ponownie krótko ubić.
  3. Na koniec dodać maliny i całość zmiksować.

Frużelina malinowa: 

  1. Maliny z cukrem i sokiem z cytryny umieścić w rondelku i doprowadzić do zagotowania.
  2. Do gotujących się malin dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Całość wymieszać, krótko zagotować, a następnie pozostawić do ostygnięcia.

Krem z białej czekolady: 

  1. Białą czekoladę rozpuścić razem ze śmietanką kremówką (ważne, aby nie doprowadzić do wrzenia!). Kiedy masa stanie się gładka i jednolita, pozostawić do ostudzenia. Następnie przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 8 h (najlepiej na całą noc).
  2. Po tym czasie ubić wcześniej przygotowaną masę. Dodać mascarpone i miksować do uzyskania gęstego kremu.

Tort: 

  1. Pierwszy blat tortu umieścić w rancie i ułożyć na paterze. Biszkopt dobrze nasączyć (ja użyłam zaparzonej herbaty z dodatkiem soku z cytryny i soku malinowego). Na niego nałożyć krem malinowy. Przykryć kolejnym blatem. Również należy go nasączyć, a następnie wyłożyć część kremu z białej czekolady. Na środek wyłożyć frużelinę malinową. Całość przykryć ostatnim blatem, który także trzeba nasączyć. Tort włożyć do lodówki na kilka godzin, aby masy stężały (najlepiej na całą noc).
  2. Kiedy masy stężeją, zdjąć rant z tortu. Wierzch oraz boki otynkować pozostałym  kremem z białej czekolady. 
  3. Na koniec ozdobić według własnych upodobań. Ja wykorzystałam polewę czekoladową oraz świeże owoce.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 

 

Komentarze

Prześlij komentarz