Tartaletki z owocami

Tartaletki z owocami to efektowny i przepyszny pomysł na letni deser. Kruche ciasto idealnie komponuje się ze słodkim kremem budyniowym i świeżymi owocami. Do dekoracji świetnie nadadzą się truskawki, maliny, borówki czy czereśnie, a także winogrona. Zachęcam do przygotowania takich słodkości u siebie w domu!

Składniki

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • pół opakowania budyniu waniliowego

Dodatkowo:

  • dowolne owoce
  • 2 łyżki żelatyny 

Przygotowanie:

 

Kruche ciasto:

  1. Zacząć od przygotowania spodu do tartaletek. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagniatać przez kilka minut, a następnie uformować w kulkę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min. 
  2. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Kulkę rozwałkować, a następnie wylepić nim foremki na tartaletki. Ciasto nakłuć widelcem i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 16 min. Pozostawić do ostygnięcia.

Krem budyniowy: 

  1. Mleko z masłem oraz cukrem zagotować.
  2. W międzyczasie zmiksować jajko z proszkiem budyniowym, mąką pszenną i ziemniaczaną do połączenia się składników. 
  3. Do wrzącego mleka dodać przygotowaną masę z jajek, mąki i budyniu. 
  4. Całość gotować przez chwilę, cały czas mieszając, by nie przypalić kremu.
  5. Gorącą masę dokładnie przykryć folią spożywczą, aby nie powstał kożuch i pozostawić do przestudzenia.
  6. Zimny krem budyniowy wyłożyć na upieczone wcześniej spody tartaletek.

Dekoracja:

  1. Żelatynę rozpuścić w ok 50 ml gorącej wody. Pozostawić do ostudzenia. 
  2. Wybrane owoce umyć i pokroić, a następnie ułożyć na kremie budyniowym. 
  3. Ostudzoną żelatyną posmarować owoce za pomocą pędzelka.
  4. Tartaletki włożyć do lodówki i pozostawić na kilka godzin, aby całość stężała.
  5. Gotowe tartaletki przechowywać w lodówce. 
 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze