Tartaletki z owocami to efektowny i przepyszny pomysł na letni deser. Kruche ciasto idealnie komponuje się ze słodkim kremem budyniowym i świeżymi owocami. Do dekoracji świetnie nadadzą się truskawki, maliny, borówki czy czereśnie, a także winogrona. Zachęcam do przygotowania takich słodkości u siebie w domu!
Składniki
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół opakowania budyniu waniliowego
Dodatkowo:
- dowolne owoce
- 2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
- Zacząć od przygotowania spodu do tartaletek. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagniatać przez kilka minut, a następnie uformować w kulkę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Kulkę rozwałkować, a następnie wylepić nim foremki na tartaletki. Ciasto nakłuć widelcem i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 16 min. Pozostawić do ostygnięcia.
Krem budyniowy:
- Mleko z masłem oraz cukrem zagotować.
- W międzyczasie zmiksować jajko z proszkiem budyniowym, mąką pszenną i ziemniaczaną do połączenia się składników.
- Do wrzącego mleka dodać przygotowaną masę z jajek, mąki i budyniu.
- Całość gotować przez chwilę, cały czas mieszając, by nie przypalić kremu.
- Gorącą masę dokładnie przykryć folią spożywczą, aby nie powstał kożuch i pozostawić do przestudzenia.
- Zimny krem budyniowy wyłożyć na upieczone wcześniej spody tartaletek.
Dekoracja:
- Żelatynę rozpuścić w ok 50 ml gorącej wody. Pozostawić do ostudzenia.
- Wybrane owoce umyć i pokroić, a następnie ułożyć na kremie budyniowym.
- Ostudzoną żelatyną posmarować owoce za pomocą pędzelka.
- Tartaletki włożyć do lodówki i pozostawić na kilka godzin, aby całość stężała.
- Gotowe tartaletki przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz