Jagodzianki to klasyczny wypiek w lipcu. Nie może ich zabraknąć, gdy trwa sezon na te owoce. Najlepsze na świecie jagodzianki powinny być delikatne, puszyste, maślane, pełne nadzienia oraz obficie posypane kruszoną. Każdego, kto chciałby przygotować takie u siebie w domu, niech wypróbuje poniższy przepis. Zapewniam, że nie pożałujecie! Polecam od razu przygotować je z podwójnej porcji, ponieważ gwarantuje, że jagodzianki znikną w oka mgnieniu!
Przygotowanie:
- Wykonać
zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę
cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15
min do wyrośnięcia.
- Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Suche składniki, skórkę z cytryny, żółtka oraz śmietanę dodać do wyrośniętego zaczynu. Wyrobić przez kilka minut. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę połączyć z cukrem i masłem. Wymieszać do połączenia się składników. Wstawić do lodówki do wychłodzenia.
- W czasie, kiedy ciasto drożdżowe wyrasta, należy także przygotować nadzienie. Jagody umyć i dokładnie wysuszyć. Następnie dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną i całość wymieszać.
- Po upływie 1,5 h wyrośnięte podzielić ciasto na ok 15 części. Z każdej uformować kulkę, a następnie go spłaszczyć. Na placuszek nałożyć 2 łyżki jagód, a następnie dokładnie zlepić brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło w trakcie pieczenia.
- Gotowe drożdżówki wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zlepieniem na dole. Górę posmarować białkiem, a następnie obficie posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min.
- Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem drożdżówki można polać lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz