Drożdżówki z serem i truskawkami

Drożdżówki z serem i truskawkami to klasyczny wypiek, gdy trwa sezon na te owoce. Maślane ciasto drożdżowe, słodka masa serowa oraz pyszne truskawki to przepyszne połączenie, które z pewnością zasmakuje każdej osobie, która uwielbia słodkości. Drożdżówki są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego z ich upieczeniem na pewno każdy sobie poradzi. Idealnie nadadzą się na drugie śniadanie lub do popołudniowej kawy :)

Składniki

 

Ciasto drożdżowe:

  • 450 g mąki pszennej
  • 225 ml ciepłego mleka
  • 75 g cukru 
  • 75 g roztopionego masła 
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Masa serowa: 

  • 250 g tłustego twarogu
  • 55 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo: 

  • spora garść truskawek 
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Wykonać zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Suche składniki, jajko oraz żółtko dodać do wyrośniętego zaczynu. Wyrobić przez kilka minut. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  3. W międzyczasie przygotować masę serową. Twaróg, żółtko, cukier oraz cukier waniliowy zmiksować na gładką masę.
  4. Również w czasie, kiedy ciasto drożdżowe wyrasta, umyć oraz pokroić truskawki. Następnie wymieszać z cukrem oraz mąką ziemniaczaną.
  5. Po upływie 1,5 h wyrośnięte podzielić ciasto na ok 12 części. Z każdej uformować kulkę, a następnie przekręcić jedną z połówek tak, aby powstał kształt ósemki.
  6. Gotową ósemkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdej drożdżówce za pomocą szklanki zrobić po dwa wgłębienia. Jedną część wypełnić łyżką masy serowej, natomiast drugą truskawkami.
  7. Brzegi drożdżówek posmarować pozostałym białkiem jajka.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min. 
  9. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem drożdżówki można polać oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼  
 

Komentarze