Drożdżówki z serem i truskawkami to klasyczny wypiek, gdy trwa sezon na te owoce. Maślane ciasto drożdżowe, słodka masa serowa oraz pyszne truskawki to przepyszne połączenie, które z pewnością zasmakuje każdej osobie, która uwielbia słodkości. Drożdżówki są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego z ich upieczeniem na pewno każdy sobie poradzi. Idealnie nadadzą się na drugie śniadanie lub do popołudniowej kawy :)
Składniki
Ciasto drożdżowe:
- 450 g mąki pszennej
- 225 ml ciepłego mleka
- 75 g cukru
- 75 g roztopionego masła
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- szczypta soli
Masa serowa:
- 250 g tłustego twarogu
- 55 g cukru
- 1 żółtko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
- spora garść truskawek
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Wykonać
zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę
cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15
min do wyrośnięcia.
- Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Suche składniki, jajko oraz żółtko dodać do wyrośniętego zaczynu. Wyrobić przez kilka minut. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- W międzyczasie przygotować masę serową. Twaróg, żółtko, cukier oraz cukier waniliowy zmiksować na gładką masę.
- Również
w czasie, kiedy ciasto drożdżowe wyrasta, umyć oraz pokroić truskawki. Następnie wymieszać z cukrem oraz mąką ziemniaczaną.
- Po
upływie 1,5 h wyrośnięte podzielić ciasto na ok 12 części. Z
każdej uformować kulkę, a następnie przekręcić jedną z połówek tak, aby powstał kształt ósemki.
- Gotową ósemkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdej drożdżówce za pomocą szklanki zrobić po dwa wgłębienia. Jedną część wypełnić łyżką masy serowej, natomiast drugą truskawkami.
- Brzegi drożdżówek posmarować pozostałym białkiem jajka.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min.
- Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem drożdżówki można polać oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz