Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką to wypiek kojarzący się z okresem wakacyjnym. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne, jagody dodają mu lekkiej kwaskowatości, natomiast kruszonka - słodkości. Całość komponuje się naprawdę doskonale! Zachęcam do jego przygotowania, zwłaszcza w sezonie na świeże jagody!

Składniki

Ciasto:

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej 
  • 175 g cukru
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g jagód + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 75 g cukru
 

Przygotowanie:

  1. Zacząć od przygotowania kruszonki. Mąkę, cukier oraz masło umieścić w jednej misce. Wymieszać do połączenia się składników. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
  2. W czasie, gdy kruszonka się schładza, przygotować ciasto jogurtowe. Jajka z cukrem utrzeć na gładką masę. Następnie dodać jogurt, mąkę oraz proszek do pieczenia i krótko zmiksować. Na koniec wlać olej i ponownie całość wymieszać do połączenia się składników.
  3. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną, a następnie wyłożyć na wierzch ciasta. 
  5. Na koniec wyciągnąć kruszonkę z lodówki i obficie obsypać nią ciasto.
  6. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
  7. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze