Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką to wypiek kojarzący się z okresem wakacyjnym. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne, jagody dodają mu lekkiej kwaskowatości, natomiast kruszonka - słodkości. Całość komponuje się naprawdę doskonale! Zachęcam do jego przygotowania, zwłaszcza w sezonie na świeże jagody!
Składniki
Ciasto:
- 300 g jogurtu naturalnego
- 300 g mąki pszennej
- 175 g cukru
- 80 ml oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g jagód + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
Przygotowanie:
- Zacząć od przygotowania kruszonki. Mąkę, cukier oraz masło umieścić w jednej misce. Wymieszać do połączenia się składników. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
- W czasie, gdy kruszonka się schładza, przygotować ciasto jogurtowe. Jajka z cukrem utrzeć na gładką masę. Następnie dodać jogurt, mąkę oraz proszek do pieczenia i krótko zmiksować. Na koniec wlać olej i ponownie całość wymieszać do połączenia się składników.
- Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną, a następnie wyłożyć na wierzch ciasta.
- Na koniec wyciągnąć kruszonkę z lodówki i obficie obsypać nią ciasto.
- Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
- Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz