Biszkopt z czereśniami

Biszkopt z czereśniami to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ale równie pyszne ciasto. Jest niezwykle lekkie, puszyste i delikatne, wprost idealne na lato. Koniecznie wypróbujcie w sezonie na czereśnie! Świetnie sprawdzą się także inne owoce, takie jak: truskawki, borówki czy maliny :) 

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru. Kiedy cukier całkiem się rozpuści, ciągle miksując dodawać po jednym żółtku, aż piana będzie gęsta i puszysta.
  2. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę pszenną, proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz olej. Całość krótko zmiksować, do połączenia się składników.
  3. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 45 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
  4. Przed podaniem biszkopt można oprószyć cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 

 

Komentarze