Sernik na zimno z owocami i galaretką

Sernik na zimno z owocami i galaretką to doskonały deser na letnie upały. Nie wymaga pieczenia, dlatego idealnie sprawdzi się, gdy temperatura za oknem sięga 30 stopni. Serniczek w smaku jest bardzo delikatny i kremowy, a przy tym bardzo prosty w przygotowaniu. Serdecznie zachęcam każdego do jego przygotowania!

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka 
  • 2 łyżki żelatyny 
  • 75 ml wrzącej wody
  • 200 g śmietany 30%
  • 150 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 80 g biszkoptów
  • 1 opakowanie galaretki malinowej 
  • owoce: truskawki, maliny, borówki 

Przygotowanie:

  1. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć na nim biszkopty.
  2. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Pozostawić do przestygnięcia.
  3. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Dodać do niego ostygniętą żelatynę i całość ponownie wymieszać. 
  4. W osobnej misce ubić śmietankę na sztywno, a następnie połączyć ją z masą serową. Gotową masę wyłożyć na przygotowany wcześniej spód biszkoptowy. Całość włożyć do lodówki, aby masa stężała.
  5. W międzyczasie przygotować owoce oraz rozpuścić galaretkę w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do przestygnięcia.
  6. Gdy masa serowa stężeje, ułożyć na niej wybrane owoce, a następnie zalać tężejącą galaretką. Całość ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
  7. Gotowy sernik przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 

 

Komentarze