Sernik na zimno z owocami i galaretką to doskonały deser na letnie upały. Nie wymaga pieczenia, dlatego idealnie sprawdzi się, gdy temperatura za oknem sięga 30 stopni. Serniczek w smaku jest bardzo delikatny i kremowy, a przy tym bardzo prosty w przygotowaniu. Serdecznie zachęcam każdego do jego przygotowania!
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 2 łyżki żelatyny
- 75 ml wrzącej wody
- 200 g śmietany 30%
- 150 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 80 g biszkoptów
- 1 opakowanie galaretki malinowej
- owoce: truskawki, maliny, borówki
Przygotowanie:
- Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć na nim biszkopty.
- Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Pozostawić do przestygnięcia.
- Twaróg zmiksować z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Dodać do niego ostygniętą żelatynę i całość ponownie wymieszać.
- W osobnej misce ubić śmietankę na sztywno, a następnie połączyć ją z masą serową. Gotową masę wyłożyć na przygotowany wcześniej spód biszkoptowy. Całość włożyć do lodówki, aby masa stężała.
- W międzyczasie przygotować owoce oraz rozpuścić galaretkę w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do przestygnięcia.
- Gdy masa serowa stężeje, ułożyć na niej wybrane owoce, a następnie zalać tężejącą galaretką. Całość ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Gotowy sernik przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz