Kruche ciasto z truskawkami i bezą to klasyk wśród czerwcowych wypieków. Jest to przepyszne połączenie maślanego spodu z najlepszymi polskimi truskawkami i słodką, chrupiącą bezą. Sprawdzi się w sam raz w letnie i gorące dni!
Składniki
[na blaszkę o wymiarach 25x35 cm]
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Beza:
- 4 białka
- 200 g cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 500 g truskawek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Suche składniki na kruchy spód wymieszać ze sobą. Następnie dodać do nich żółtka i pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieść do połączenia składników i uformować w kulkę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 30 min.
- Po tym czasie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Następnie wylepić ją ciastem. Piec w 180 stopniach przez ok 18 min. Pozostawić do wystudzenia.
- W międzyczasie truskawki umyć, wysuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do nich mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
- Truskawki wyłożyć na upieczony wcześniej kruchy spód.
- Następnie przygotować bezę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kolejno dodawać do nich po łyżce cukru, cały czas ubijając. Powstała beza powinna być gęsta i błyszcząca.
- Gotową bezę równomiernie wyłożyć na warstwę truskawek. Gotowe ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec przez kolejne 20 min.
- Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia. Dopiero wtedy można będzie je pokroić.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
A wymiary blaszki do pieczenia( proszę podać spod/ dno blaszki) dziękuję
OdpowiedzUsuń25x35 cm :)
Usuń