Ciasto z truskawkami i bezą

Kruche ciasto z truskawkami i bezą to klasyk wśród czerwcowych wypieków. Jest to przepyszne połączenie maślanego spodu z najlepszymi polskimi truskawkami i słodką, chrupiącą bezą. Sprawdzi się w sam raz w letnie i gorące dni!

Składniki

[na blaszkę o wymiarach 25x35 cm]

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej 
  • 120 g masła
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Suche składniki na kruchy spód wymieszać ze sobą. Następnie dodać do nich żółtka i pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieść do połączenia składników i uformować w kulkę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 30 min.
  2. Po tym czasie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Następnie wylepić ją ciastem. Piec w 180 stopniach przez ok 18 min. Pozostawić do wystudzenia.
  3. W międzyczasie truskawki umyć, wysuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do nich mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. 
  4. Truskawki wyłożyć na upieczony wcześniej kruchy spód.
  5. Następnie przygotować bezę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kolejno dodawać do nich po łyżce cukru, cały czas ubijając. Powstała beza powinna być gęsta i błyszcząca. 
  6. Gotową bezę równomiernie wyłożyć na warstwę truskawek. Gotowe ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec przez kolejne 20 min.
  7. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia. Dopiero wtedy można będzie je pokroić.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze

Prześlij komentarz