Babeczki z truskawkami

Babeczki z truskawkami to łatwy i szybki pomysł na wypiek w sezonie na te owoce. Babeczki wychodzą miękkie, delikatne i wilgotne, a co najważniejsze - są pyszne w smaku! Nie wymagają też skomplikowanych składników, dlatego z ich przygotowaniem poradzą sobie nawet dzieci :) Serdecznie zachęcam do ich upieczenia u siebie w domu. 

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • 250 g truskawek 

Przygotowanie:

  1. Suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sól wsypać do jednej miski i zamieszać. 
  2. W osobnej misce wymieszać ze sobą jajka, mleko, olej oraz sok z cytryny. Dodać do suchych składników i zamieszać do otrzymania jednolitej masy.
  3. Truskawki pokroić na kawałki. Dodać do gotowej masy i całość krótko zamieszać.
  4. Ciasto przełożyć do papilotek. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem babeczki można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 

 

Komentarze