Babeczki z truskawkami to łatwy i szybki pomysł na wypiek w sezonie na te owoce. Babeczki wychodzą miękkie, delikatne i wilgotne, a co najważniejsze - są pyszne w smaku! Nie wymagają też skomplikowanych składników, dlatego z ich przygotowaniem poradzą sobie nawet dzieci :) Serdecznie zachęcam do ich upieczenia u siebie w domu.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 125 g cukru
- 80 ml oleju
- 2 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g truskawek
Przygotowanie:
- Suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sól wsypać do jednej miski i zamieszać.
- W osobnej misce wymieszać ze sobą jajka, mleko, olej oraz sok z cytryny. Dodać do suchych składników i zamieszać do otrzymania jednolitej masy.
- Truskawki pokroić na kawałki. Dodać do gotowej masy i całość krótko zamieszać.
- Ciasto przełożyć do papilotek. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do
180 stopni przez ok 20 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu
pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem babeczki można oprószyć cukrem pudrem lub
polać lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz