Tarta z rabarbarem i jabłkami

Tarta z rabarbarem i jabłkami to przepyszna propozycja na wiosenny deser - gdy trwa sezon na świeży rabarbar. Połączenie kruchej i maślanej tarty z kwaskowatym rabarbarem, jabłkiem oraz słodką kruszonką na pewno zasmakuje każdemu łasuchowi. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu u siebie w domu!

Składniki

 

Spód:

  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

Warstwa rabarbarowo-jabłkowa:

  • 500 g rabarbaru
  • 250 g jabłek
  • 100 g cukru
  • łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

  • 90 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 60 g cukru

Przygotowanie:

 

 Spód:

  1. Zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagniatać przez kilka minut, a następnie uformować w kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min. 
  2. Po upływie 30 min wyjąć ciasto z lodówki. Kulkę rozwałkować, a następnie przełożyć do foremki na tartę. Spód nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 min. Pozostawić do ostygnięcia.

Warstwa rabarbarowa: 

  1. Rabarbar oraz jabłka dokładnie umyć. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć i pokroić w kostkę. Rabarbar również pokroić na ok 1 cm kawałki. 
  2. Całość umieścić w garnku, dodać cukier oraz cynamon. Wymieszać i doprowadzić do zagotowania.
  3. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez ok 10 minut aż rabarbar i jabłka zmiękną.
  4. Gotową warstwę rabarbarowo-jabłkową wyłożyć na wcześniej upieczony spód.

Kruszonka:

  1. Mąkę, cukier oraz masło umieścić w jednej misce. Wymieszać do połączenia się składników. 
  2. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min w celu schłodzenia.
  3. Gotową kruszonką posypać warstwę rabarbarowo-jabłkową. 
  4. Całość piec w 180 stopniach przez 30 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
  5. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. 
 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze