Tarta z rabarbarem i jabłkami to przepyszna propozycja na wiosenny deser - gdy trwa sezon na świeży rabarbar. Połączenie kruchej i maślanej tarty z kwaskowatym rabarbarem, jabłkiem oraz słodką kruszonką na pewno zasmakuje każdemu łasuchowi. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu u siebie w domu!
Składniki
Spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Warstwa rabarbarowo-jabłkowa:
- 500 g rabarbaru
- 250 g jabłek
- 100 g cukru
- łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
- 90 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 60 g cukru
Przygotowanie:
Spód:
- Zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagniatać przez kilka minut, a następnie uformować w kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min.
- Po upływie 30 min wyjąć ciasto z lodówki. Kulkę rozwałkować, a następnie przełożyć do foremki na tartę. Spód nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 min. Pozostawić do ostygnięcia.
Warstwa rabarbarowa:
- Rabarbar oraz jabłka dokładnie umyć. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć i pokroić w kostkę. Rabarbar również pokroić na ok 1 cm kawałki.
- Całość umieścić w garnku, dodać cukier oraz cynamon. Wymieszać i doprowadzić do zagotowania.
- Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez ok 10 minut aż rabarbar i jabłka zmiękną.
- Gotową warstwę rabarbarowo-jabłkową wyłożyć na wcześniej upieczony spód.
Kruszonka:
- Mąkę, cukier oraz masło umieścić w jednej misce. Wymieszać do połączenia się składników.
- Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min w celu schłodzenia.
- Gotową kruszonką posypać warstwę rabarbarowo-jabłkową.
- Całość piec w 180 stopniach przez 30 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
- Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz