Różyczki z ciasta francuskiego z jabłkami

Różyczki z ciasta francuskiego z jabłkami to prosty w wykonaniu, ale jednocześnie bardzo efektowny deser. Sprawdzi się idealnie zarówno do weekendowej kawy jak i na szczególne okazje! Takie różyczki można także szybko przygotować dla niezapowiedzianych gości! Zachęcam do ich wykonania :)

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 średnie jabłka (najlepiej z czerwoną skórką)
  • 6 łyżek cukru
  • cynamon

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie umyć i pokroić na cienkie plasterki. Następnie przełożyć je do garnka z wodą. Gotować ok 2-3 min, aby plasterki stały się miękkie. Po tym czasie odlać wodę i zostawić jabłka do przestygnięcia.
  2. Ciasto francuskie podzielić wzdłuż krótszego boku na 6 prostokątów. 
  3. Każdy prostokąt posypać łyżką cukru i cynamonem. Nastepnie ułożyć na nich jabłka brzegiem ze skórką na zewnątrz. Plasterki powinny lekko nachodzić na siebie. Na koniec zwinąć dość ciasno różyczkę. 
  4. Tak przygotowaną różyczkę przełożyć do foremki na muffiny.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 35 min. Jeśli jabłka zaczną się brązowić, należy przykryć je folią aluminiową.
  6. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 

Komentarze