Różyczki z ciasta francuskiego z jabłkami to prosty w wykonaniu, ale jednocześnie bardzo efektowny deser. Sprawdzi się idealnie zarówno do weekendowej kawy jak i na szczególne okazje! Takie różyczki można także szybko przygotować dla niezapowiedzianych gości! Zachęcam do ich wykonania :)
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 średnie jabłka (najlepiej z czerwoną skórką)
- 6 łyżek cukru
- cynamon
Przygotowanie:
- Jabłka dokładnie umyć i pokroić na cienkie plasterki. Następnie przełożyć je do garnka z wodą. Gotować ok 2-3 min, aby plasterki stały się miękkie. Po tym czasie odlać wodę i zostawić jabłka do przestygnięcia.
- Ciasto francuskie podzielić wzdłuż krótszego boku na 6 prostokątów.
- Każdy prostokąt posypać łyżką cukru i cynamonem. Nastepnie ułożyć na nich jabłka brzegiem ze skórką na zewnątrz. Plasterki powinny lekko nachodzić na siebie. Na koniec zwinąć dość ciasno różyczkę.
- Tak przygotowaną różyczkę przełożyć do foremki na muffiny.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 35 min. Jeśli jabłka zaczną się brązowić, należy przykryć je folią aluminiową.
- Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz