Drożdżówki z rabarbarem to obowiązkowa pozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają rabarbar. Puszysta i maślana drożdżówka w połączeniu z karmelizowanym, lekko kwaskowatym rabarbarem i słodką kruszonką przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi rabarbaru. Zapewniam, że w sklepie czy cukierni nie dostaniecie lepszych drożdżówek - bo właśnie takie domowe są najlepsze!
Przygotowanie:
- Wykonać
zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę
cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15
min do wyrośnięcia.
- Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Suche składniki, jajko oraz żółtko dodać do wyrośniętego zaczynu. Wyrobić przez kilka minut. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę połączyć z cukrem i masłem. Wymieszać do połączenia się składników. Wstawić do lodówki do wychłodzenia.
- Również w czasie, kiedy ciasto drożdżowe wyrasta, należy przygotować nadzienie rabarbarowe. Rabarbar pokroić w ok 1 cm kawałki. Pokrojony rabarbar przełożyć na patelnię, dodać cukier, cynamon oraz sok z cytryny. Dusić na średnim ogniu przez ok 5 min, aż rabarbar lekko zmięknie, ale nie będzie się rozpadać.
- Po upływie 1,5 h wyrośnięte podzielić ciasto na 15 części. Z każdej uformować kulkę, a następnie należy spłaszczyć jej środek. Placuszek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki zrobić zagłębienie na środku każdej drożdżówki, które następnie należy wypełnić 2 łyżkami karmelizowanego rabarbaru.
- Brzegi drożdżówek posmarować pozostałym białkiem jajka. Na koniec wierzch bułeczek posypać kruszonką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min.
- Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem drożdżówki można polać lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz