Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Drożdżówki z rabarbarem to obowiązkowa pozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają rabarbar. Puszysta i maślana drożdżówka w połączeniu z karmelizowanym, lekko kwaskowatym rabarbarem i słodką kruszonką przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi rabarbaru. Zapewniam, że w sklepie czy cukierni nie dostaniecie lepszych drożdżówek - bo właśnie takie domowe są najlepsze!

Składniki

 

Ciasto drożdżowe:

  • 450 g mąki pszennej
  • 225 ml ciepłego mleka
  • 75 g cukru 
  • 75 g roztopionego masła 
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • szczypta soli

Kruszonka: 

  • 100 g mąki
  • 75 g masła
  • 60 g cukru

Nadzienie rabarbarowe: 

  • 750 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Wykonać zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Suche składniki, jajko oraz żółtko dodać do wyrośniętego zaczynu. Wyrobić przez kilka minut. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  3. W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę połączyć z cukrem i masłem. Wymieszać do połączenia się składników. Wstawić do lodówki do wychłodzenia.
  4. Również w czasie, kiedy ciasto drożdżowe wyrasta, należy przygotować nadzienie rabarbarowe. Rabarbar pokroić w ok 1 cm kawałki. Pokrojony rabarbar przełożyć na patelnię, dodać cukier, cynamon oraz sok z cytryny. Dusić na średnim ogniu przez ok 5 min, aż rabarbar lekko zmięknie, ale nie będzie się rozpadać.
  5. Po upływie 1,5 h wyrośnięte podzielić ciasto na 15 części. Z każdej uformować kulkę, a następnie należy spłaszczyć jej środek. Placuszek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki zrobić zagłębienie na środku każdej drożdżówki, które następnie należy wypełnić 2 łyżkami karmelizowanego rabarbaru. 
  6. Brzegi drożdżówek posmarować pozostałym białkiem jajka. Na koniec wierzch bułeczek posypać kruszonką.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min. 
  8. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem drożdżówki można polać lukrem.

Udanych wypieków i smacznego! 🐼  
 

Komentarze