Ciasto drożdżowe z jabłkami

Domowe ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką jest uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale także dorosłych. Jest to klasyczny wypiek, który pewnie wielu z Was kojarzy się z dzieciństwem. Drożdżówka najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika - gdy jest jeszcze ciepła, miękka i puszysta. Można ją upiec z dowolnymi owocami, ja akurat użyłam jabłek. Zachęcam serdecznie do przygotowania takiego ciasta u siebie w domu! 


Składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 450 g mąki pszennej
  • 225 ml ciepłego mleka
  • 75 g cukru 
  • 75 g roztopionego masła 
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • szczypta soli

Kruszonka: 

  • 100 g mąki
  • 75 g masła
  • 60 g cukru

Dodatkowo: 

  • 1 kg jabłek
  • łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Wykonać zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Suche składniki, jajko oraz żółtko dodać do wyrośniętego zaczynu. Wyrobić przez kilka minut. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  3. W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę połączyć z cukrem i masłem. Wymieszać do połączenia się składników. Wstawić do lodówki do wychłodzenia.
  4. W czasie, gdy ciasto drożdżowe będzie wyrastać, przygotować owoce. Jabłka należy umyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę.
  5. Po upływie 1,5 h wyrośnięte podzielić ciasto przełożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu drożdżówki ułożyć pokrojone jabłka, posypać je cynamonem, a na końcu obsypać kruszonką. 
  6. Gotowe ciasto pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na 30 min.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 min. 
  8. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼  
 

Komentarze