Domowe ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką jest uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale także dorosłych. Jest to klasyczny wypiek, który pewnie wielu z Was kojarzy się z dzieciństwem. Drożdżówka najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika - gdy jest jeszcze ciepła, miękka i puszysta. Można ją upiec z dowolnymi owocami, ja akurat użyłam jabłek. Zachęcam serdecznie do przygotowania takiego ciasta u siebie w domu!
Przygotowanie:
- Wykonać
zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę
cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15
min do wyrośnięcia.
- Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Suche składniki, jajko oraz żółtko dodać do wyrośniętego zaczynu. Wyrobić przez kilka minut. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę połączyć z cukrem i masłem. Wymieszać do połączenia się składników. Wstawić do lodówki do wychłodzenia.
- W czasie, gdy ciasto drożdżowe będzie wyrastać, przygotować owoce. Jabłka należy umyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę.
- Po upływie 1,5 h wyrośnięte podzielić ciasto przełożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu drożdżówki ułożyć pokrojone jabłka, posypać je cynamonem, a na końcu obsypać kruszonką.
- Gotowe ciasto pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na 30 min.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 min.
- Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz