Domowa drożdżowa chałka z dużą ilością kruszonki - delikatna, maślana, i bardzo puszysta. Idealna na śniadanie, drugie śniadanie lub na kolację. Najlepiej smakuje podana z masłem i dżemem, miodem bądź kremem czekoladowym. Zachęcam do upieczenia u siebie w domu!
Przygotowanie:
- Wykonać
zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę
cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15
min do wyrośnięcia.
- Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Suche składniki oraz jajko dodać do wyrośniętego zaczynu. Wyrobić przez kilka minut. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 h.
- W
międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę z cukrem i masłem wymieszać do połączenia się składników. Wstawić do lodówki w celu
wychłodzenia.
- Po
upływie 1 h wyrośnięte podzielić ciasto na trzy równe części. Z
każdej uformować długi wałek. Następnie zapleść je w jeden warkocz.
- Gotową chałkę przełożyć na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem, posypać
kruszonką i pozostawić
jeszcze na 30 min do wyrośnięcia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 30 min.
- Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz