Chałka

Domowa drożdżowa chałka z dużą ilością kruszonki - delikatna, maślana, i bardzo puszysta. Idealna na śniadanie, drugie śniadanie lub na kolację. Najlepiej smakuje podana z masłem i dżemem, miodem bądź kremem czekoladowym. Zachęcam do upieczenia u siebie w domu! 

Składniki

 

Chałka:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 30 g cukru 
  • 30 g masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko 
  • szczypta soli

Kruszonka: 

  • 30 g mąki
  • 20 g masła
  • 15 g cukru

Przygotowanie:

  1. Wykonać zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Suche składniki oraz jajko dodać do wyrośniętego zaczynu. Wyrobić przez kilka minut. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 h.
  3. W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę z cukrem i masłem wymieszać do połączenia się składników. Wstawić do lodówki w celu wychłodzenia.
  4. Po upływie 1 h wyrośnięte podzielić ciasto na trzy równe części. Z każdej uformować długi wałek. Następnie zapleść je w jeden warkocz.
  5. Gotową chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem, posypać kruszonką i pozostawić jeszcze na 30 min do wyrośnięcia.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 30 min. 
  7. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
 Udanych wypieków i smacznego!
🐼  
 

Komentarze