Biszkopt z truskawkami i galaretką

Biszkopt z truskawkami i galaretką to lekkie i pyszne ciasto. Smakuje nie tylko, gdy trwa sezon na świeże, polskie truskawki. Poza tym okresem można użyć mrożonych owoców. Zachęcam wszystkich serdecznie do przygotowania takiego biszkoptu.

Składniki

Biszkopt:

  • 85 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 85 g cukru
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym
  • 400 g truskawek

Przygotowanie:

  1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru. Kiedy cukier całkiem się rozpuści, ciągle miksując dodawać po jednym żółtku, aż piana będzie gęsta i puszysta.
  2. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
  3. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
  4. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do ostudzenia. 
  5. Na ostudzony biszkopt ułożyć pokrojone na pół truskawki, a następnie zalać je tężejącą galaretką. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby galaretka całkowicie stężała.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 

 

Komentarze