Biszkopt z ricottą i truskawkami

Biszkopt z kremem z ricotty, owocami i galaretką to deser, który doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a przy tym niezwykle pyszne! Jest to klasyka wśród wiosennych czy letnich ciast - zwłaszcza w sezonie na świeże, polskie truskawki. Zachęcam do przygotowania takiego biszkopta u siebie z domu! 

Składniki

Biszkopt:

  • 85 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 75 g cukru
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem z ricotty:

  • 250 g ricotty
  • 55 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • kilka truskawek

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym
  • truskawki i borówki do dekoracji

Przygotowanie:

 

Biszkopt:

  1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru. Kiedy cukier całkiem się rozpuści, ciągle miksując dodawać po jednym żółtku, aż piana będzie gęsta i puszysta.
  2. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
  3. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
  4. W międzyczasie przygotować galaretkę. Rozpuścić ją w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do ostudzenia. 

Krem z ricotty: 

  1. Ricottę z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym ubić na niskich obrotach.
  2. Do tak przygotowanej masy dodać pokrojone truskawki i całość krótko zmiksować do połączenia składników. 

Ciasto:

  1. Upieczony i ostudzony biszkopt nasączyć (polecam użyć wody z sokiem z cytryny i łyżką cukru).
  2. Następnie równomiernie nałożyć na niego krem z ricotty. 
  3. Na krem ułożyć pokrojone owoce - truskawki i borówki.
  4. Owoce zalać tężejącą galaretką truskawkową.
  5. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby galaretka całkowicie stężała.

Udanych wypieków i smacznego! 🐼 

 

Komentarze