Domowe bułeczki w kształcie zajączków w sam raz nadadzą się na świąteczne śniadanie. Są miękkie i puszyste, a ich oryginalny kształt na pewno wzbudzi zainteresowanie nie tylko wśród najmłodszych. Serdecznie zachęcam do ich przygotowania!
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 225 ml ciepłej wody
- 30 g masła
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Przygotować rozczyn. Do ciepłej wody dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Całość wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min, aby drożdże wyrosły.
- Do
miski wsypać mąkę oraz sól i wymieszać. Następnie dodać rozczyn i całość zagnieść. Po chwili dodać roztopione masło i całość
dokładnie wyrobić przez kilka minut.
- Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 h.
- Po tym czasie podzielić ciasto na 10 równych części. Z każdej uformować wydłużoną bułeczkę. Należy lekko ją spłaszczyć i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min.
- Po tym czasie za pomocą nożyczek naciąć bułeczki, tak aby powstały uszy zajączka. Oczy zrobić używając wykałaczki.
- Bułeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz