Wielkanocne bułeczki zajączki

Domowe bułeczki w kształcie zajączków w sam raz nadadzą się na świąteczne śniadanie. Są miękkie i puszyste, a ich oryginalny kształt na pewno wzbudzi zainteresowanie nie tylko wśród najmłodszych. Serdecznie zachęcam do ich przygotowania!

Składniki

  • 350 g mąki pszennej 
  • 225 ml ciepłej wody
  • 30 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Przygotować rozczyn. Do ciepłej wody dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Całość wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min, aby drożdże wyrosły.
  2. Do miski wsypać mąkę oraz sól i wymieszać. Następnie dodać rozczyn i całość zagnieść. Po chwili dodać roztopione masło i całość dokładnie wyrobić przez kilka minut.
  3. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 h.
  4. Po tym czasie podzielić ciasto na 10 równych części. Z każdej uformować wydłużoną bułeczkę. Należy lekko ją spłaszczyć i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min. 
  5. Po tym czasie za pomocą nożyczek naciąć bułeczki, tak aby powstały uszy zajączka. Oczy zrobić używając wykałaczki.
  6. Bułeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.

Udanych wypieków i smacznego! 🐼

 


Komentarze