Tarta serowa z kajmakiem

Tarta serowa z kajmakiem to przepyszne połączenie kruchej tarty i sernika z dodatkiem masy kajmakowej. Jest to idealna propozycja na deser nie tylko od święta. Tarta jest aksamitna, bardzo kremowa i dosłownie rozpływająca się w ustach! Zasmakuje na pewno każdemu łasuchowi!


Składniki

 

Spód:

  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

 Masa serowa:

  • 500 g tłustego twarogu
  • 100 g cukru
  • 50 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 20 g proszku budyniowego
  • 1 opkowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 250 g masy kajmakowej
  • opcjonalnie: orzeszki ziemne

Przygotowanie:

 

 Spód:

  1. Zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagniatać przez kilka minut, a następnie uformować w kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min. 
  2. Po upływie 30 min wyjąć ciasto z lodówki. Kulkę rozwałkować, a następnie przełożyć do foremki na tartę. Spód nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 min. Pozostawić do ostygnięcia.

Masa serowa: 

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Twaróg trzykrotnie zmielić. Przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki. Zmiksować tylko do połączenia składników. 
  2. Gotową masę serową przełożyć na upieczony wcześniej spód. Za pomocą szpatułki wyrównać wierzch ciasta. 
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 45 min. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. 

Masa kajmakowa:

  1. Na upieczoną masę serową nałożyć masę kajmakową. Kajmak polecam delikatnie podgrzać - dzięki temu stanie się płynniejszy i łatwiejszy do rozprowadzenia.
  2. Gotową tartę można dowolnie ozdobić np. orzechami lub czekoladą. Ja wykorzystałam orzeszki ziemne. 
  3.  Tartę przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze