Tarta serowa z kajmakiem to przepyszne połączenie kruchej tarty i sernika z dodatkiem masy kajmakowej. Jest to idealna propozycja na deser nie tylko od święta. Tarta jest aksamitna, bardzo kremowa i dosłownie rozpływająca się w ustach! Zasmakuje na pewno każdemu łasuchowi!
Składniki
Spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 500 g tłustego twarogu
- 100 g cukru
- 50 g śmietany 18%
- 2 jajka
- 20 g proszku budyniowego
- 1 opkowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 250 g masy kajmakowej
- opcjonalnie: orzeszki ziemne
Przygotowanie:
Spód:
- Zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagniatać przez kilka minut, a następnie uformować w kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min.
- Po upływie 30 min wyjąć ciasto z lodówki. Kulkę rozwałkować, a następnie przełożyć do foremki na tartę. Spód nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 min. Pozostawić do ostygnięcia.
Masa serowa:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Twaróg trzykrotnie zmielić. Przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki. Zmiksować tylko do połączenia składników.
- Gotową masę serową przełożyć na upieczony wcześniej spód. Za pomocą szpatułki wyrównać wierzch ciasta.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 45 min. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
Masa kajmakowa:
- Na upieczoną masę serową nałożyć masę kajmakową. Kajmak polecam delikatnie podgrzać - dzięki temu stanie się płynniejszy i łatwiejszy do rozprowadzenia.
- Gotową tartę można dowolnie ozdobić np. orzechami lub czekoladą. Ja wykorzystałam orzeszki ziemne.
- Tartę przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz