Sernik wiedeński z polewą czekoladową

Sernik wiedeński to prawdziwy klasyk wśród wypieków. Puszysty, kremowy, bez kruchego spodu, za to z polewą czekoladową - po prostu pyszny! Sprawdzi się nie tylko na święta, imprezy rodzinne czy inne szczególne okazje! Ten z poniższego przepisu zawsze wychodzi idealnie, a także wspaniale smakuje. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Składniki

 

Sernik:

  • 800 g tłustego twarogu (trzykrotnie zmielonego)
  • 80 g masła
  • 150 g cukru pudru 
  • 10 g cukru waniliowego
  • 4 duże jajka (lub 5 mniejszych)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Polewa:

  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek kakao

Przygotowanie:

 

 Sernik:

  1. Twaróg trzykrotnie zmielić (można też użyć twarogu z wiaderka). 
  2. Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać po 1 żółtku. Gdy składniki się połączą, wsypać obie mąki oraz powoli dodawać zmielony twaróg. Całość zmiksować do powstania jednolitej masy.
  3. W międzyczasie ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
  4. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Na dole umieścić blaszkę wypełnioną wodą. 
  5. Sernik piec przez 90 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia lekko uchylonym piekarniku.

Polewa czekoladowa: 

  1. W garnuszku zagotować wodę. 
  2. Zmniejszyć moc palnika. Dodać masło, a następnie cukier puder oraz kakao. Pozostawić na palniku do momentu połączenia się wszystkich składników. Kiedy polewa stanie się gładka, zdjąć garnuszek z palnika. 
  3. Pozostawić do ostygnięcia. Kiedy polewa zacznie powoli tężeć, szybko polać nią zimny sernik. 
  4. Przed podaniem sernik schłodzić w lodówce. 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 

 

Komentarze