Sernik wiedeński to prawdziwy klasyk wśród wypieków. Puszysty, kremowy, bez kruchego spodu, za to z polewą czekoladową - po prostu pyszny! Sprawdzi się nie tylko na święta, imprezy rodzinne czy inne szczególne okazje! Ten z poniższego przepisu zawsze wychodzi idealnie, a także wspaniale smakuje. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Składniki
Sernik:
- 800 g tłustego twarogu (trzykrotnie zmielonego)
- 80 g masła
- 150 g cukru pudru
- 10 g cukru waniliowego
- 4 duże jajka (lub 5 mniejszych)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Polewa:
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 5 łyżek kakao
Przygotowanie:
Sernik:
- Twaróg trzykrotnie zmielić (można też użyć twarogu z wiaderka).
- Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać po 1 żółtku. Gdy składniki się połączą, wsypać obie mąki oraz powoli dodawać zmielony twaróg. Całość zmiksować do powstania jednolitej masy.
- W międzyczasie ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
- Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Na dole umieścić blaszkę wypełnioną wodą.
- Sernik piec przez 90 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia lekko uchylonym piekarniku.
Polewa czekoladowa:
- W garnuszku zagotować wodę.
- Zmniejszyć moc palnika. Dodać masło, a następnie cukier puder oraz kakao. Pozostawić na palniku do momentu połączenia się wszystkich składników. Kiedy polewa stanie się gładka, zdjąć garnuszek z palnika.
- Pozostawić do ostygnięcia. Kiedy polewa zacznie powoli tężeć, szybko polać nią zimny sernik.
- Przed podaniem sernik schłodzić w lodówce.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz