Drożdżowe ciasto z dżemem różanym w kształcie wieńca - nie tylko znakomicie smakuje, ale także wspaniale prezentuje się na stole. Mięciutkie, puszyste oraz z dużą ilością maślanej kruszonki - na pewno przypadnie każdemu do gustu! Najlepiej smakuje w towarzystwie kubka gorącego mleka lub kakao.
Przygotowanie:
- Wykonać
zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę
cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15
min do wyrośnięcia.
- Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Suche składniki oraz żółtka dodać do wyrośniętego zaczynu. Wyrobić przez kilka minut. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę połączyć z cukrem i masłem. Wymieszać do połączenia się składników. Wstawić do lodówki do wychłodzenia.
- Po upływie 1,5 h wyrośnięte podzielić ciasto na trzy równe części. Z każdej uformować długi rulon, a następnie lekko go rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Środek każdego rulonu posmarować dżemem różanym. Brzegi dokładnie zlepić, aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia.
- Z powstałych wałków upleść warkocz, a następnie oba końce połączyć ze sobą tak, aby powstał wieniec. Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem, posypać kruszonką i pozostawić
jeszcze na 25 min do wyrośnięcia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min.
- Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem drożdżowy wieniec można polać lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Jejku, jego wygląd to jakieś arcydzieło! Naprawdę, robi wrażenie!
OdpowiedzUsuńAjj, dziękuję bardzo! ;3
Usuń