Drożdżowy wieniec z różą i kruszonką

Drożdżowe ciasto z dżemem różanym w kształcie wieńca - nie tylko znakomicie smakuje, ale także wspaniale prezentuje się na stole. Mięciutkie, puszyste oraz z dużą ilością maślanej kruszonki - na pewno przypadnie każdemu do gustu! Najlepiej smakuje w towarzystwie kubka gorącego mleka lub kakao. 

Składniki

 

Ciasto drożdżowe:

  • 425 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g cukru 
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 30 g masła
  • szczypta soli

Kruszonka: 

  • 50 g mąki
  • 30 g masła
  • 25 g cukru

Dodatkowo: 

  • dżem różany

Przygotowanie:

  1. Wykonać zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Suche składniki oraz żółtka dodać do wyrośniętego zaczynu. Wyrobić przez kilka minut. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  3. W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę połączyć z cukrem i masłem. Wymieszać do połączenia się składników. Wstawić do lodówki do wychłodzenia.
  4. Po upływie 1,5 h wyrośnięte podzielić ciasto na trzy równe części. Z każdej uformować długi rulon, a następnie lekko go rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Środek każdego rulonu posmarować dżemem różanym. Brzegi dokładnie zlepić, aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia.
  5. Z powstałych wałków upleść warkocz, a następnie oba końce połączyć ze sobą tak, aby powstał wieniec. Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem, posypać kruszonką i pozostawić jeszcze na 25 min do wyrośnięcia.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min. 
  7. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem drożdżowy wieniec można polać lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼  
 

Komentarze

Prześlij komentarz