Beziki

Domowe beziki, czyli małe bezy. To pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu deser. Sprawdzą się idealnie nie tylko w postaci dodatku do kawy, ale także świetnie nadadzą się jako dekoracja do ciasta. Zachęcam do przygotowania takich bezików w domu!

Składniki

  • 5 białek (ok 175 g)
  • 250 g drobnego cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. 
  2. Cały czas miksując, do ubitych białek zacząć dodawać po łyżce cukru. Przed dołożeniem każdej kolejnej odczekać ok. 30 sekund, aż cukier się rozpuści.
  3. Po dodaniu całego cukru powinna powstać gładka, gęsta i błyszcząca masa. Za pomocą łopatki, gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką "gwiazdką".
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na niego wyciskać beziki, zachowując między nimi niewielkie odległości.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 35 min. Jeśli beziki zaczną rumienić się za szybko, należy zmniejszyć temperaturę piekarnika i wydłużyć czas pieczenia.
  6. Po upieczeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby beziki nie nawilgły.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 

Komentarze