Domowe beziki, czyli małe bezy. To pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu deser. Sprawdzą się idealnie nie tylko w postaci dodatku do kawy, ale także świetnie nadadzą się jako dekoracja do ciasta. Zachęcam do przygotowania takich bezików w domu!
Składniki
- 5 białek (ok 175 g)
- 250 g drobnego cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
- Cały czas miksując, do ubitych białek zacząć dodawać po łyżce cukru. Przed dołożeniem każdej kolejnej odczekać ok. 30 sekund, aż cukier się rozpuści.
- Po dodaniu całego cukru powinna powstać gładka, gęsta i błyszcząca masa. Za pomocą łopatki, gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką "gwiazdką".
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na niego wyciskać beziki, zachowując między nimi niewielkie odległości.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 35 min. Jeśli beziki zaczną rumienić się za szybko, należy zmniejszyć temperaturę piekarnika i wydłużyć czas pieczenia.
- Po upieczeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby beziki nie nawilgły.
Komentarze
Prześlij komentarz