Wielkanocne ciasteczka - jajeczka

Wielu z Was Święta Wielkanocne z pewnością kojarzą się z jajkami. W tym okresie królują one na stołach pod naprawdę różnymi postaciami, ale zazwyczaj w wersji wytrawnej :) Ja jednak przychodzę dzisiaj z kolejną słodką propozycją na wielkanocny wypiek - przepysznymi kruchymi ciasteczkami cytrynowymi z kremem budyniowym w kształcie jajeczek. Smakują obłędnie, a dodatkowo swoim wyglądem na pewno wzbudzą zainteresowanie wśród wszystkich gości! Gorąco zachęcam do ich upieczenia!

Składniki


Ciasteczka

  • 200 g mąki pszennej 
  • 120 g masła 
  • 80 g cukru
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • skórka starta z 1 cytryny
  • szczypta soli

 Krem budyniowy:

  • 200 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 30 g cukru
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 5 g mąki pszennej

Przygotowanie:

 

 Ciasteczka:

  1. Zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagnieść przez kilka minut, następnie uformować w kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min. 
  2. Po upływie pół godziny wyjąć ciasto z lodówki. Kulkę rozwałkować, a następnie wycinać ciasteczka za pomocą foremek w kształcie jajeczek. W połowie wyciąć środek np. za pomocą zakrętki od butelki. 
  3.  Gotowe ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 11 min do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.

Krem budyniowy: 

  1. Zagotować mleko. W międzyczasie żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać obie mąki i całość zmiksować do połączenia się składników.
  2. Gdy mleko zacznie wrzeć, zdjąć garnek z palnika. Gorące mleko stopniowo dodawać do masy jajecznej, cały czas dokładnie miksując.
  3. Następnie całą masę przelaż z powrotem do garnka i ponownie postawić na palniku. Gotować krem na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy krem budyniowy zagotuje się, zdejmujemy z palnika. Przykrywamy z wierzchu folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch i pozostawiamy do przestygnięcia.

Przygotowanie ciasteczek: 

  1. Kiedy kruche ciasteczka są upieczone, a krem wystudzony, możemy przejść do ich składania. Ciasteczka z wyciętą dziurką obficie posypujemy cukrem pudrem, natomiast te bez wyciętej części smarujemy kremem budyniowym. Następnie delikatnie przykrywamy je ciasteczkiem z wyciętą dziurką. 
 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

 

Komentarze