Sernik mango

Sernik z mango na kruchym spodzie to przepyszny deser, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Serniczek jest aksamitny, kremowy i delikatny. Dodatkowo mango nadaje mu lekkiego, owocowego smaku. Nie jest wymagający w przygotowaniu, dlatego zachęcam każdego, kto lubi słodkości, do wypróbowania przepisu!

Składniki

 

Spód:

  • 200 g ciasteczek maślanych
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu (ja użyłam z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 300 g puree z mango
  • 175 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • szczypta soli 

Polewa:

  • 200 ml pulpy z mango
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 marakuja 

 

Przygotowanie:

  1. Herbatniki zmielić w malakserze, a następnie dodać roztopione masło. Całość dokładnie zmiksować. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze ubić (np. za pomocą szklanki).  
  2. Twaróg zmiksować z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem budyniowym. Do masy dodać puree z mango i ponownie krótko zmiksować. 
  3. W osobnej misce ubić na sztywno białka z odrobiną soli. Dodać je do masy serowej i delikatnie wymieszać.
  4. Na przygotowany wcześniej spód wylać gotową masę serową.
  5. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 85 min. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
  6. Przed podaniem przygotować polewę. Pulpę z mango, marakuję, cukier oraz sok z cytryny zagotować. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Połączyć z pulpą i dobrze wymieszać. Polewę wystudzić do momentu lekkiego zgęstnienia. Wylać na sernik, wyrównać i odstawić do całkowitego stężenia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 

 

Komentarze