Sernik
z mango na kruchym spodzie to przepyszny deser, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Serniczek jest aksamitny, kremowy i delikatny. Dodatkowo mango nadaje mu lekkiego, owocowego smaku. Nie jest wymagający w przygotowaniu, dlatego zachęcam każdego, kto lubi słodkości, do wypróbowania przepisu!
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu (ja użyłam z wiaderka)
- 4 jajka
- 300 g puree z mango
- 175 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- szczypta soli
Polewa:
- 200 ml pulpy z mango
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 marakuja
Przygotowanie:
- Herbatniki zmielić w malakserze, a następnie dodać roztopione masło. Całość dokładnie zmiksować. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze ubić (np. za pomocą szklanki).
- Twaróg zmiksować z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem budyniowym. Do masy dodać puree z mango i ponownie krótko zmiksować.
- W osobnej misce ubić na sztywno białka z odrobiną soli. Dodać je do masy serowej i delikatnie wymieszać.
- Na przygotowany wcześniej spód wylać gotową masę serową.
- Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 85 min. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem przygotować polewę. Pulpę z mango, marakuję, cukier oraz sok z cytryny zagotować. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Połączyć z pulpą i dobrze wymieszać. Polewę wystudzić do momentu lekkiego zgęstnienia. Wylać na sernik, wyrównać i odstawić do całkowitego stężenia.
Komentarze
Prześlij komentarz