Babka drożdżowa to nieodłączny element Świąt Wielkanocnych. W dzisiejszym wpisie chciałabym się z Wami podzielić sprawdzonym przepisem na ten klasyczny wypiek. Zawsze wychodzi bardzo delikatna, puszysta oraz maślana. Zawiera także dużą ilość bakalii i co roku każdemu bardzo smakuje. Zachęcam do skorzystania z przepisu i wypieku najlepszej na świecie babki drożdżowej!
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 200 ml mleka
- 50 g cukru
- 20 g drożdży
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- bakalie - garść rodzynek, orzechów włoskich oraz kandyzowana skórka pomarańczowa
- lukier cytrynowy (100 g cukru pudru + sok z połówki cytryny)
Przygotowanie:
- Przygotować rozczyn z drożdży. Drożdże z 1 łyżką cukru rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i zostawić na ok 20 min do wyrośnięcia.
- Po tym czasie do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka, cukier oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Następie dodać roztopione masło i ponownie zamieszać. Na koniec wsypać bakalie. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h.
- Foremkę na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto.
- Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
- Przygotować lukier. Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem tak, aby nie było grudek.
- Przestygniętą babkę polać lukrem cytrynowym.
Komentarze
Prześlij komentarz