Babka drożdżowa

Babka drożdżowa to nieodłączny element Świąt Wielkanocnych. W dzisiejszym wpisie chciałabym się z Wami podzielić sprawdzonym przepisem na ten klasyczny wypiek. Zawsze wychodzi bardzo delikatna, puszysta oraz maślana. Zawiera także dużą ilość bakalii i co roku każdemu bardzo smakuje. Zachęcam do skorzystania z przepisu i wypieku najlepszej na świecie babki drożdżowej!

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 200 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • bakalie - garść rodzynek, orzechów włoskich oraz kandyzowana skórka pomarańczowa
  • lukier cytrynowy (100 g cukru pudru + sok z połówki cytryny)

Przygotowanie:

  1. Przygotować rozczyn z drożdży. Drożdże z 1 łyżką cukru rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i zostawić na ok 20 min do wyrośnięcia.
  2. Po tym czasie do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka, cukier oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Następie dodać roztopione masło i ponownie zamieszać. Na koniec wsypać bakalie. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h.
  3. Foremkę na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto.
  4. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. 
  5. Przygotować lukier. Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem tak, aby nie było grudek.
  6. Przestygniętą babkę polać lukrem cytrynowym.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 

Komentarze