Babka cytrynowa to klasyk na wielkanocnym stole. Ta z poniższego przepisu jest puszysta, wilgotna i mocno cytrynowa, ale również bardzo prosta w przygotowaniu. Sprawdzi się idealnie nie tylko na święta! Polecam ten wypiek jako deser po obiedzie - do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki
- 175 g mąki pszennej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 200 ml oleju
- 4 jajka
- sok + skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- lukier cytrynowy (125 g cukru pudru + sok z połówki cytryny)
Przygotowanie:
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Suche składniki - obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
- Do tak powstałej masy dodać olej, sok oraz startą skórkę z cytryny. Całość krótko zamieszać.
- Gotowe ciasto przełożyć do formy na babkę, wysmarowanej wcześniej masłem i podsypanej mąką. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
- Przygotować lukier. Do wyciśniętego soku z cytryny dodać cukier puder i całość połączyć tak, aby nie było grudek.
- Gotową babkę polać lukrem i ozdobić np. skórką cytrynową lub orzechami.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz