Babka cytrynowa

Babka cytrynowa to klasyk na wielkanocnym stole. Ta z poniższego przepisu jest puszysta, wilgotna i mocno cytrynowa, ale również bardzo prosta w przygotowaniu. Sprawdzi się idealnie nie tylko na święta! Polecam ten wypiek jako deser po obiedzie - do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki

  • 175 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 200 ml oleju
  • 4 jajka
  • sok + skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • lukier cytrynowy (125 g cukru pudru + sok z połówki cytryny)

Przygotowanie:

  1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  2. Suche składniki - obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
  3. Do tak powstałej masy dodać olej, sok oraz startą skórkę z cytryny. Całość krótko zamieszać.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do formy na babkę, wysmarowanej wcześniej masłem i podsypanej mąką. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. 
  5. Przygotować lukier. Do wyciśniętego soku z cytryny dodać cukier puder i całość połączyć tak, aby nie było grudek.
  6. Gotową babkę polać lukrem i ozdobić np. skórką cytrynową lub orzechami.

Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 

 

Komentarze