Tarta z jabłkami, czyli przepyszne kruche ciasto pełne jabłkowego nadzienia. Najlepiej smakuje podana na ciepło z bitą śmietaną i lodami! Zachęcam do spróbowania, a na pewno nie pożałujecie! :)
Składniki
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 180 g masła
- 6 łyżek zimnej wody
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki śmietany 18%
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jabłka:
- 1,5 kg jabłek
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- starta skórka z połowy cytryny
- opcjonalnie: ulubione bakalie
Przygotowanie:
- Do miski wyspać suche składniki i wymieszać. Dodać zimne masło oraz śmietanę i całość wyrobić. Na koniec stopniowo dodawać zimną wodę. Ciasto dokładnie zagnieść przez kilka minut, a następnie uformować go w kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
- W międzyczasie przygotować jabłka. W tym celu należy je umyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Następnie przełożyć je do garnka i smażyć na średnim ogniu do miękkości. Pod koniec smażenia dodać cukier, cynamon, skórkę z cytryny i ewentualnie ulubione bakalie.
- Po upływie 30 min wyjąć z lodówki 2/3 ciasta. Kulkę rozwałkować, a następnie przełożyć do foremki na tartę. Spód nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min. Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować i pociąć na paseczki.
- Na upieczony spód wyłożyć usmażone nadzienie jabłkowe. Na wierzchu utworzyć kratkę z wcześniej przygotowanych paseczków.
- Tartę ponownie włożyć do piekarnika i piec do zarumienienia przez ok 35-40 min w temperaturze 180 stopni.
- Upieczone ciasto ostudzić. Przed podaniem tartę obficie posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam, ale to uwielbiam ciasta z jabłkami! Jak te orzechowe przekładańce czy np Malinowa Chmurka średnio mi podchodziły, tak szarlotkę mogłabym jeść bez końca! Szczególnie tak piękną jak Twoja <3
OdpowiedzUsuńDziękuję! <3 Ja też kocham ciasta z jabłkami! Szarlotka ma specjalne miejsce w moim serduszku <3
Usuń