Serduszka krucho-drożdżowe

Zbliżają się Walentynki. Dla osób szukających inspiracji na deser z okazji tego święta przychodzę z propozycją na krucho-drożdżowe serduszka z dżemem. Ciasteczka są mięciutkie, kruche, pełne pysznego nadzienia. Na pewno skradną serce Waszej drugiej połówki!

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli 

Dodatkowo:

  • dżem truskawkowy (lub inny dowolnie wybrany - np. różany, malinowy)
  • 1 jajko do posmarowania
  • lukier 

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać ciepłe mleko. Wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Miękkie masło zagnieść z mąką. Następnie dodać jajko, śmietanę oraz szczyptę soli. Na koniec wlać wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie gładkie - ok 10 min. Wyrobione ciasto uformować w kulkę, przełożyć do miski, przykryć folia spożywcza i wstawić do lodówki na 2,5 h.
  3. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Podzielić na dwie równe części. Na jednej połowie ułożyć po łyżeczce dżemu, przykryć drugą połową ciasta i palcami docisnąć wokół nadzienia. Następnie wyciąć kształt serduszka foremką. Brzegi każdego ciasteczka docisnąć widelcem, aby uniknąć wypłynięcia nadzienia.
  4. Gotowe ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem.
  5. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 15 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. Ostudzone serduszka polać lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze