Zbliżają się Walentynki. Dla osób szukających inspiracji na deser z okazji tego święta przychodzę z propozycją na krucho-drożdżowe serduszka z dżemem. Ciasteczka są mięciutkie, kruche, pełne pysznego nadzienia. Na pewno skradną serce Waszej drugiej połówki!
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 ml mleka
- 25 g drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- dżem truskawkowy (lub inny dowolnie wybrany - np. różany, malinowy)
- 1 jajko do posmarowania
- lukier
Przygotowanie:
- Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać ciepłe mleko. Wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
- Miękkie masło zagnieść z mąką. Następnie dodać jajko, śmietanę
oraz szczyptę soli. Na koniec wlać wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość wyrabiać
do momentu, aż ciasto będzie gładkie - ok 10 min. Wyrobione ciasto
uformować w kulkę, przełożyć do miski, przykryć folia spożywcza i
wstawić do lodówki na 2,5 h.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Podzielić na dwie równe części. Na jednej połowie ułożyć po łyżeczce dżemu, przykryć drugą
połową ciasta i palcami docisnąć wokół nadzienia. Następnie wyciąć kształt serduszka
foremką. Brzegi każdego ciasteczka docisnąć widelcem, aby uniknąć wypłynięcia nadzienia.
- Gotowe ciasteczka układać na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 15 min. Po
upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. Ostudzone serduszka polać lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz