Tłusty czwartek coraz bliżej. Dla osób, które szukają alternatywy dla smażonych wypieków, przychodzę z propozycją na pieczone pączki. Są pyszne, puszyste, mięciutkie, a co najważniejsze - zdrowsze od tych tradycyjnych! Zapraszam do skorzystania z przepisu!
Dodatkowo:
- konfitura różana
- 1 jajko do posmarowania
Przygotowanie:
- Wykonać zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.
- W misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem i solą. Do suchych składników dodać wyrośnięty zaczyn oraz jajka. Całość wyrobić przez ok 5 minut. Następnie stopniowo dodawać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić przez kolejne kilka minut i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 h.
- Po tym czasie podzielić ciasto na 16 równych części. Każdą uformować w kulkę, a następnie lekko ją rozpłaszczyć. Na środek nałożyć pełną łyżeczkę konfitury różanej (pączki można też nadziać po upieczeniu). Dokładnie zlepić brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia i ułożyć złączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gotowe pączki pozostawić na 15 min do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 18 min.
- Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz