Drożdżówki z makiem

Domowe drożdżówki z makiem to przepyszny wypiek, który sprawdza się nie tylko na święta. Zapewniam, że te z poniższego przepisu wychodzą miękkie, puszyste i są pełne nadzienia. Nie są też skomplikowane w przygotowaniu, a smakują zdecydowanie lepiej od tych sklepowych. Zapraszam do wypróbowania!
 

Składniki

 

Spód:

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g cukru 
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 30 g masła
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 200 g mielonego maku
  • 200 ml mleka
  • 5 łyżek miodu
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 białka jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka starta z 1 pomarańczy (można użyć też kandyzowanej skórki pomarańczowej)
  • 30 g orzechów włoskich
  • 30 g rodzynek

Przygotowanie:

 Masa makowa:

  1.  Mleko zagotować z miodem, cukrem, cukrem waniliowym oraz cynamonem. Kiedy całość zacznie wrzeć dodać mak oraz bakalie, wymieszać i gotować jeszcze chwilę do napęcznienia. Pozostawić do wystygnięcia.
  2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do wystudzonej masy makowej i delikatnie wymieszać. 
 

 Drożdżówki:

  1. Wykonać zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiać, a następnie wymieszać z cukrem i solą. Do suchych składników dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka oraz rozpuszczone masło. Całość wyrobić przez kilka minut. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Po tym czasie rozwałkować ciasto na stolnicy podsypanej mąką na duży prostokąt. Następnie wyłożyć na nie wcześniej przygotowaną masę makową. Zawinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.
  4. Roladę pokroić na równe części. Na środku każdej drożdżówki zrobić zagłębienie za pomocą drewnianej łyżki. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 15 min do wyrośnięcia. 
  5. Przed włożeniem do piekarnika posmarować drożdżówki rozbełtanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. 
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min. 
  7. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼  
 
 
 

Komentarze

Prześlij komentarz