Drożdżowa plecionka z powidłami sprawdza się idealnie w chłodne, zimowe wieczory.
Najlepiej smakuje z kubkiem gorącego mleka lub kakao. Każdego, kto
chciałby wspomnieniami powrócić do smaków dzieciństwa, zapraszam do
wypróbowania przepisu! :)
Przygotowanie:
- Wykonać
zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę
cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15
min do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiać, a następnie wymieszać z cukrem i solą. Do suchych składników dodać wyrośnięty zaczyn, rozpuszczone masło oraz żółtka. Całość wyrobić przez kilka minut. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Po
tym czasie podzielić ciasto na dwie części (z przepisu wychodzą dwie
plecionki). Każdą rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na duży
prostokąt. Następnie posmarować powidłami i zwinąć ciasto w roladę
wzdłuż dłuższego boku.
- Każdą roladę przekroić pionowo na pół. Następnie obie części ciasta owinąć wokół siebie. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze na 25 min do wyrośnięcia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min.
- Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem plecionkę można polać lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz