Drożdżowa plecionka z powidłami

Drożdżowa plecionka z powidłami sprawdza się idealnie w chłodne, zimowe wieczory. Najlepiej smakuje z kubkiem gorącego mleka lub kakao. Każdego, kto chciałby wspomnieniami powrócić do smaków dzieciństwa, zapraszam do wypróbowania przepisu! :)


Składniki

 

Ciasto drożdżowe:

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g cukru 
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 30 g masła
  • szczypta soli
  • powidła śliwkowe

Przygotowanie:

  1. Wykonać zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiać, a następnie wymieszać z cukrem i solą. Do suchych składników dodać wyrośnięty zaczyn, rozpuszczone masło oraz żółtka. Całość wyrobić przez kilka minut. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części (z przepisu wychodzą dwie plecionki). Każdą rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na duży prostokąt. Następnie posmarować powidłami i zwinąć ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku.
  4. Każdą roladę przekroić pionowo na pół. Następnie obie części ciasta owinąć wokół siebie. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze na 25 min do wyrośnięcia. 
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min. 
  6. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem plecionkę można polać lukrem.

Udanych wypieków i smacznego! 🐼  
 

Komentarze