Sernik z białą czekoladą i malinami to doskonały deser dla każdego miłośnika słodkich wypieków. Lekko kwaśne maliny w połączeniu z białą czekoladą pasują do siebie idealnie, dzięki czemu smak serniczka jest naprawdę wyjątkowy. Koniecznie wypróbujcie!
Składniki
Spód:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu (ja użyłam z wiaderka)
- 4 jajka
- 200 g białej czekolady
- 125 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- szczypta soli
- maliny (świeże lub mrożone)
Przygotowanie:
Spód:
- Suche składniki wymieszać ze sobą, a następnie dodać do nich żółtka i pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieść do połączenia składników i uformować w kulkę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 30 min.
- Po tym czasie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Następnie wylepić ją ciastem. Piec w 180 stopniach przez ok 15 min.
Masa serowa:
- Rozpuścić białą czekoladę mieszając ją od czasu do czasu. Pozostawić do przestudzenia.
- W tym czasie zmiksować twaróg z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem budyniowym. Do masy dodać białą czekoladę i ponownie krótko zmiksować.
- W osobnej misce ubić na sztywno białka z odrobiną soli. Dodać je do masy serowej i delikatnie wymieszać.
- Na upieczony spód wyłożyć połowę masy serowej. Na niej ułożyć maliny (mrożone należy wcześniej wyjąć i rozmrozić, a następnie odcedzić z nadmiaru soku), a następnie przykryć je pozostałą częścią masy serowej.
- Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 85 min. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu przechowywać w lodówce.
- Przed podaniem ciasto można udekorować np. polewą czekoladową lub owocami.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz