Sernik z białą czekoladą i malinami

Sernik z białą czekoladą i malinami to doskonały deser dla każdego miłośnika słodkich wypieków. Lekko kwaśne maliny w połączeniu z białą czekoladą pasują do siebie idealnie, dzięki czemu smak serniczka jest naprawdę wyjątkowy. Koniecznie wypróbujcie!


Składniki

 

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu (ja użyłam z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 200 g białej czekolady
  • 125 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • szczypta soli 
  • maliny (świeże lub mrożone)

Przygotowanie:

 

 Spód:

  1. Suche składniki wymieszać ze sobą, a następnie dodać do nich żółtka i pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieść do połączenia składników i uformować w kulkę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 30 min.
  2. Po tym czasie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Następnie wylepić ją ciastem. Piec w 180 stopniach przez ok 15 min. 

Masa serowa: 

  1. Rozpuścić białą czekoladę mieszając ją od czasu do czasu. Pozostawić do przestudzenia. 
  2. W tym czasie zmiksować twaróg z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem budyniowym. Do masy dodać białą czekoladę i ponownie krótko zmiksować. 
  3.  W osobnej misce ubić na sztywno białka z odrobiną soli. Dodać je do masy serowej i delikatnie wymieszać.
  4. Na upieczony spód wyłożyć połowę masy serowej. Na niej ułożyć maliny (mrożone należy wcześniej wyjąć i rozmrozić, a następnie odcedzić z nadmiaru soku), a następnie przykryć je pozostałą częścią masy serowej.
  5. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 85 min. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu przechowywać w lodówce.
  6. Przed podaniem ciasto można udekorować np. polewą czekoladową lub owocami.

 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 

 

Komentarze