Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą to przepyszny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie nadają się do wspólnych wypieków z dziećmi. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 ml mleka
- 25 g drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- marmolada różana (lub inne ulubione nadzienie, np. czekolada)
Przygotowanie:
- Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać ciepłe mleko. Wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
- Miękkie masło zagnieść z mąką. Następnie dodać jajko, śmietanę
oraz szczyptę soli. Na koniec wlać wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiać
do momentu, aż ciasto będzie gładkie - ok 10 min. Wyrobione ciasto
uformować w kulkę, przełożyć do miski, przykryć folia spożywcza i
wstawić do lodówki na 2,5 h.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 3 części. Każdą
uformować w kulkę i rozwałkować. Następnie podzielić na 12 trójkątów.
Przy brzegu każdego z nich nałożyć łyżkę marmolady (musi być gęsta, żeby nie wypłynęła w czasie pieczenia). Zwinąć zaginając
brzegi, tworząc kształt rogalików. Gotowe układać na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. Ostudzone rogaliki oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz