Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą to przepyszny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie nadają się do wspólnych wypieków z dziećmi. Zapraszam do wypróbowania przepisu!


Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli 
  • marmolada różana (lub inne ulubione nadzienie, np. czekolada)

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać ciepłe mleko. Wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Miękkie masło zagnieść z mąką. Następnie dodać jajko, śmietanę oraz szczyptę soli. Na koniec wlać wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie gładkie - ok 10 min. Wyrobione ciasto uformować w kulkę, przełożyć do miski, przykryć folia spożywcza i wstawić do lodówki na 2,5 h.
  3. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 3 części. Każdą uformować w kulkę i rozwałkować. Następnie podzielić na 12 trójkątów. Przy brzegu każdego z nich nałożyć łyżkę marmolady (musi być gęsta, żeby nie wypłynęła w czasie pieczenia). Zwinąć zaginając brzegi, tworząc kształt rogalików. Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. Ostudzone rogaliki oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 

Komentarze